Οι καταναλωτικές οργανώσεις που δεν είναι αξιόπιστες θα «κοπούν», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, προκειμένου να γίνει ξεκαθάρισμα της αγοράς. Ο Δ. Σπυράκος σημειώνει πως ετοιμάζεται τροπολογία που θα προβλέπει τη δραστική μείωση του αριθμού των καταναλωτικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, αλλά ο ρόλος τους θα είναι ουσιαστικότερος για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Στο σύντομο μέλλον θα υπάρχουν μόνο τρεις μορφές ενώσεων καταναλωτών. Θα δημιουργηθούν οι ενώσεις με πανελλαδική εμβέλεια, οι ενώσεις που θα ασχολούνται σε περιφερειακό επίπεδο και αυτές που θα δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

Ο συνδυασμός της υποχρεωτικής παρουσίασης αυξημένων μελών, και ίδιων πόρων, της υποχρεωτικής συντήρησης γραφείων και της ανάπτυξης μεταξύ τους συνεργειών ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε «καλλικρατικά» πρότυπα θα χαρακτηρίζουν τη νέα δομή που ετοιμάζεται.

Όπως προανήγγειλε ο κ. Σπυράκος, οι οργανώσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, απορροφώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Η κρατική επιχορήγηση θα εξακολουθήσει – παρά την κρίση – να κινείται γύρω στις 200.000 ευρώ αν και τα επίπεδα αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερα δηλαδή γύρω στα 180.000 ευρώ, αλλά θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των υποδομών των οργανώσεων και στην προσέλκυση αυξημένων μελών ώστε αφενός μεν να συντηρούνται από ίδιους πόρους αφετέρου αυτή ακριβώς η κινητοποιήσή τους να τις καταστήσει δυναμικές μονάδες απορρόφησης κονδυλίων από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ προς όφελος της ανάπτυξης της «φωνής» των καταναλωτών.