Περιμένουν ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αναμένουν τη μεγάλη καταστροφή, αλλά είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να επιβιώσουν. Αυτοαποκαλούνται «preppers» και περιμένοντας το μοιραίο μαζεύουν τρόφιμα και έχουν προμηθευτεί μάσκες χημικού πολέμου.

Τους έλληνες «preppers» συνάντησε το βράδυ της Πέμπτης, 11/4, ο Αντώνης Σρόιτερ και η κάμερα της εκπομπής, «Αυτοψία».

Φτιάχνουν καταφύγια, έχουν αποθήκες τροφίμων, φαρμάκων, όπλων και εργαλείων και ετοιμάζονται, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν σε κάθε αντιξοότητα.

«Είναι η φιλοσοφία της πρόληψης στο κομμάτι της προετοιμασίας για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η επιβίωση είναι άλλο πράγμα όμως. Όλοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να τους συμβεί τίποτα», επισημαίνουν οι «preppers» και προσθέτουν: «Πρέπει, όμως, να εξηγήσουμε ότι prepper δεν είναι οποιαδήποτε συνωμοσία καταστροφής, κάτι ψεκασμένο. Prepper είναι όποιος προετοιμάζεται να ζήσει μια διαφορετική κατάσταση. Όπως ο στρατός, όπως οι αθλητές».

Ένας άνδρας από το Ηράκλειο Κρήτης παρουσίασε στην κάμερα της εκπομπής το σπίτι του, το οποίο, όπως είπε, είναι έτοιμο για οποιαδήποτε καταστροφή. «Εδώ και 30 χρόνια το σπίτι μου είναι αυτόνομο ενεργειακά. Ο κόσμος το ξέρει ότι είμαι έτοιμος, γιατί το δημοσιεύω κατά καιρούς. Απλά το θεωρούν ακραίο. Είναι καλό να προετοιμάζεσαι για κάτι, ακόμα και αν δεν συμβεί. Είμαι έτοιμος για μια πυρηνική καταστροφή. Έχω προετοιμάσει όλο το σπίτι για αυτή τη δουλειά. Ιδίως το υπόγειο. Όταν επενδύονται εκατομμύρια σε κάποια όπλα, θα τα χρησιμοποιήσουν», σημείωσε.

Ο άνδρας, που ζει στο Ηράκλειο, έχει ήδη, όπως αποκαλύπτει, θωρακίσει με σίδηρο το σπίτι του. «Αντέχει ακόμα και σε πύραυλο», είπε και εξήγησε: «Αν τα φτιάξεις όλα με τα χέρια σου, δεν κοστίζουν. Όλα είναι θωρακισμένα, δεν περνάει και ακτινοβολία εντός του σπιτιού».

Ο άνδρας δείχνει έπειτα στην κάμερα το καταφύγιο που έχει δημιουργήσει, στο οποίο, όπως είπε, μπορεί να ζήσει μέχρι και δύο χρόνια. Εκτός από φαγητά, στο υπόγειο υπάρχουν φάρμακα, γάζες, κουβέρτες, αλλά και… καραμπίνα με πολλά φυσίγγια αποθηκευμένα. «Κάτι το σημαντικό είναι επίσης ένας μετρητής ακτινοβολίας, για να ξέρεις πότε θα βγεις έξω».

«Έχει σκεφτεί κανείς τι θα γίνει αν ένας κομήτης περάσει λίγο πιο κοντά από τη Γη και κοπεί το ρεύμα στην Αθήνα 15 μέρες; Σας λέω κάτι που συμβαίνει συχνά. Θα ακολουθήσει χάος… Κανείς δεν έχει προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο». Ένας έφεδρος καταδρομέας, που εμφανίζεται πλήρως εξοπλισμένος, λέει ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Το πιο ακραίο σενάριο είναι μια περίπτωση πολέμου. Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Όσοι δεν το γνωρίζουν, εθελοτυφλούν. Όταν αρχίσουν να πέφτουν τα drones, πρέπει να έχεις ψυχραιμία», υπογραμμίζει.