Αφόρητη είναι η πίεση που προκαλεί η οικονομική κρίση στους ασθενείς και στα δημόσια νοσοκομεία. Χιλιάδες πολίτες που εξυπηρετούνταν στον ιδιωτικό τομέα, απευθύνονται στο ΕΣΥ για κλινικές ή εργαστηριακές εξετάσεις. Η αύξηση της ζήτησης ξεπερνά το 30%, με τα πρωινά ιατρεία να ανταποκρίνονται με δυσκολία στις νέες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ξεπερασμένος τεχνολογικά εξοπλισμός και περιορισμένοι χώροι, αυξάνουν θεαματικά τον χρόνο αναμονής. Οι ασθενείς που χρειάζονται εξέταση σε πρωινό ιατρείο του ΕΣΥ πρέπει να περιμένουν έως και δέκα μήνες! Ακόμη και ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται στο μαρτύριο της αναμονής, γεγονός που αναγκάζει ήδη το υπουργείο Υγείας να αναζητά, όπως δηλώνει στο «Εθνος» ο Ανδρέας Λοβέρδος νέους τρόπους οργάνωσης των ραντεβού.
Μπλακ άουτ στο ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής οδηγούν τους ανθρώπους σε απόγνωση και το ΕΣΥ σε διάλυση: Ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν και έγκαιρα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, καταφεύγουν στα επείγοντα. Η κατάσταση αυτή «μπλοκάρει» τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκαλώντας δυσκολία στην εξυπηρέτηση ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη:

Η κατάσταση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο δύσκολα μπορεί να βγει το ΕΣΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητεί τρόπο να διαχειριστεί τη ραγδαία αύξηση στην κίνηση των εξωτερικών ιατρείων, η οποία φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας εκτιμά ότι η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί πολύ πάνω από 30%. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στο οποίο οι εισαγωγές ξεπέρασαν πέρυσι τις 52.000, ενώ το 2008 ήταν 45.000. Η κατάσταση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη και οι αριθμοί ξεπερνούν κάθε προγραμματισμό. Στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» εξετάζονται σε ετήσια βάση πάνω από 100.000 ασθενείς, όσος είναι και ο πληθυσμός του Βόλου!

Νέο σύστημα για υποδοχή ασθενών

Σε αναβάθμιση του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι αναζητούνται τρόποι συνεργασίας με διαχειριστές ειδικού συστήματος (call center) και τη διαμόρφωση καλύτερου και πιο φιλικού πλαισίου υποδοχής των ασθενών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, εκτιμά ότι οι λίστες αναμονής θα μεγαλώνουν όσο καθυστερούν οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όσο αυξάνεται η προσέλευση πολιτών στα νοσοκομεία.

Μείωση τζίρου 8,5%
Δοκιμασία για μικρές και μεσαίου μεγέθους κλινικές

Μείωση 8,5% στον τζίρο των ιδιωτικών νοσοκομείων και αύξηση έως 30% στην κίνηση στο ΕΣΥ καταγράφονται και στις οικονομικές αναλύσεις.

Σε μελέτη της Hellastat επισημαίνεται ότι -κατά το α’ εξάμηνο του 2010- η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε σημαντικά. Το εν λόγω διάστημα υπήρξε σημαντική μείωση της νοσηλευτικής κίνησης στις ιδιωτικές μονάδες και προτίμηση των ασθενών για το ΕΣΥ.

Οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο κλίμα εκτιμάται ότι θα επικρατήσει και το επόμενο διάστημα. Πολλές ιδιωτικές μονάδες -σημειώνουν- έχουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς η είσπραξη των πληρωμών από τα δημόσια ταμεία καθυστερεί λόγω των διογκούμενων ελλειμμάτων.

Το μειονέκτημα αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις κλινικές μεσαίου και μικρού μεγέθους, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον δημόσιο τομέα. Οι κλινικές μικρότερου μεγέθους, μην έχοντας τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν, λειτουργούν με απαξιωμένο εξοπλισμό και υστερούν σε ανταγωνιστικότητα, αποτελώντας πιθανούς στόχους εξαγορών.

Ο ιδιωτικός τομέας δοκιμάζεται οικονομικά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε αναπτύξει επενδυτικά προγράμματα με σημαντικά δανειακά κεφάλαια, κυρίως μακροπρόθεσμα, γεγονός που αύξησε το χρηματοοικονομικό κόστος και τις ταμειακές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική πίεση, μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και μαιευτήρια προχώρησαν σε νέα (μειωμένη) τιμολογιακή πολιτική, εκπτώσεις και προσφορές.