Νέο κύμα αποκλεισμών των κεντρικών αυτοκινητοδρόμων της χώρας έχουν ξεκινήσει από το μεσημέρι οι αγρότες κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, μετά τις αποφάσεις που πήραν στη σύσκεψη της Λάρισας.

Συμβολικοί αποκλεισμοί πραγμαοτοποιήθηκαν νωρίτερα σε Αλμυρό, Μάλγαρα, Αχαΐα, Θεσπρωτία και Αταλάντη. Αγρότες όμως συγκεντρώθηκαν τόσο στο Στεφανοβίκειο, στον Πλατύκαμπο της Λάρισας αλλά και στην Καρδίτσα.

Στον Πλατύκαμπο, η Αστυνομία απαγόρευσε στους αγρότες να κάψουν μπάλες από άχυρο στην Εθνική. Έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι αγρότες τις έκαψαν στον παράδρομο της Εθνικής Οδού.

Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό έως την Πέμπτη και τον καλούν να δώσει λύσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης από την πλευρά του, τους απηύθυνε πρόσκληση να έρθουν ακόμα και σήμερα στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς όμως τους δρόμους.

γρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη στη μία και μισή μετά το μεσημέρι, διέσχισαν πεζή την Εθνική Οδό και απέκλεισαν το ρεύμα με κατεύθυνση προς την πόλη. «Θέλουμε απαντήσεις, λύση στο διάλογό μας… η δουλειά μας είναι να παράγουμε και δεν μας το επιτρέπουν», είπε ο Κων/νος Σέφης-Μέλος Μπλόκου Μαλγάρων.

Στο συμβολικό αποκλεισμό εθνικών οδών προχώρησαν ήδη από χθες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι όπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • Επτά λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων

Στον απόηχο των αποφάσεων για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή.

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο», επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές.

Όσον αφορά στα αγροτικά αιτήματα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν αποφάσεις, όπως:

  • Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.
  • Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
  • Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
  • Μείωση ΦΠΑ για ζωοτροφές / λιπάσματα / αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
  • Συνεχείς έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις.

Για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου. Θα δοθούν 5.000 και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους, ανάλογα με τις ζημιές.

Ανοιχτή στο διάλογο η κυβέρνηση

Ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες δηλώνει η κυβέρνηση αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη εκπροσώπηση όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πάντως ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κοστολογημένα και θα εφαρμοστούν άμεσα. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα» τόνισε στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης.