Ένα ευρύ σχέδιο δράσης που θα βασίζεται σε 5 άξονες καταρτίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, αυτή την περίοδο η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημογραφικό που έχει αναχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα (κατά πολλούς το μεγαλύτερο) εθνικά προβλήματα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν, έως το 2050 ο πληθυσμός στη χώρα μας θα είναι κατά ένα εκατομμύριο λιγότερος, κάτι που δεν θα έχει επιπτώσεις μονάχα στην οικονομία, στην εργασία, στην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και σε πολλούς άλλους ευαίσθητους τομείς.

Το σχετικό σχέδιο θα είναι έτοιμο αμέσως μετά το Πάσχα και ειδικότερα στα μέσα Μαΐου όπου και θα παρουσιαστεί δημοσίως, με τους ιθύνοντες της Γενικής γραμματείας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής να εργάζονται πυρετωδώς επ’ αυτού.

Ειδικότερα, οι 5 άξονες που θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, είναι οι εξής:

  1. Στήριξη της οικογένειας:

Αναμένεται επιπλέον οικονομική στήριξη των νέων ζευγαριών προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό θα χορηγηθούν περαιτέρω επιδόματα, θα υπάρξουν στοχευμένες παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και μια σειρά από βοηθήματα στη νέα μητέρα. Θα ανακοινωθούν επίσης μέτρα για την βρεφική και παιδική φροντίδα, επιπλέον γονικές άδειες η δυνατότητα συνυπηρέτησης συζύγων (π.χ. εάν εργάζονται και οι δύο στις Ένοπλες Δυνάμεις), δικαίωμα τηλεργασίας καθώς επίσης και μερικής απασχόλησης όπου είναι δυνατόν. Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του επιδόματος γέννησης από τα 2.000 ευρώ, στα 2.400 έως 3.500 ευρώ, ανάλογα με τα παιδιά που έχει η κάθε οικογένεια. Το μέτρο αφορά περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως «ενισχύοντας έτσι ισάριθμες οικογένειες σε όλη τη χώρα. Και μάλιστα αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το μέτρο αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Θα περιλάβει δηλαδή και τις οικογένειες που απέκτησαν παιδί πέρυσι και γνωρίζουμε καλά ότι επιβαρύνονται ήδη από το αυξημένο κόστος των βρεφικών ειδών. Η καταβολή του αυξημένου επιδόματος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα διατεθούν 90 εκ. ευρώ σε δύο δόσεις σε 300.000 νέους γονείς» όπως έγραψε ο κ. Μητσοτάκης την Κυριακή σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της χώρας:

Στόχος είναι να στηριχθεί η απασχόληση των νέων ηλικίας κάτω των 30 ετών και να υπάρξει μια αναχαίτηση της φυγής στο εξωτερικό των απασχολούμενων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, κάτι που συνέβη σε έντονο βαθμό τον καιρό των μνημονίων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με ελαφρώς πιο μειωμένο ρυθμό. Αναμένεται επίσης να προωθηθεί η γυναικεία απασχόληση, η διά βίου εκπαίδευση και η ψηφιακή κατάρτιση όσων είναι κάτω των 67 ετών, ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νομιμοποίηση μεταναστών κάτι που είδαμε να συμβαίνει και μέσω πρόσφατης τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει περαιτέρω ανακοπή της μείωσης του παραγωγικού πληθυσμού ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν και κίνητρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους σε ηλικία εργαζόμενους.

  1. Διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού:

Θα επιδιωχθεί σε κυβερνητικό επίπεδο η ανάπτυξη της υγιούς γήρανσης μέσω ειδικών προγραμμάτων πρόληψης, διατροφής, άθλησης και αντιμετώπισης μιας σειράς ασθενειών (όπως π.χ. η νόσος Αλτσχάιμερ) ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν στεγαστικά προγράμματα για ηλικιωμένους ώστε να υπάρξει η προτροπή ανακαίνισης των σπιτιών τους ή η μετεγκατάστασή τους σε ακόμη καλύτερες οικίες ενώ θα προωθηθεί η δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών που θα είναι σχεδιασμένες για αυτοεξυπηρετούμενα άτομα μεγάλης ηλικίας στα πρότυπα του εξωτερικού.

  1. Διασφάλιση της ποιότητας ζωής:

Το επίκεντρο στον συγκεκριμένο πυλώνα θα δοθεί στις περιφέρειες της χώρας που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα. Θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και κίνητρα ώστε πόλεις που ζουν περισσότερο αγροτικοί πληθυσμοί να γίνουν πιο φιλικές προς τους πολίτες μέσω μιας σειράς υποδομών, ενώ αντίστοιχες παροχές αναμένονται στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές. Οι έρευνες έχουν δείξει πως ένας από τους κύριους λόγους που οι νέοι της επαρχίας εγκαταλείπουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν είναι πέρα από την ανεργία, η έλλειψη υποδομών και ειδικότερα ιατρικής περίθαλψης και παιδικής φροντίδας.

Κίνητρα αναμένεται να υπάρξουν και προκειμένου να πεισθούν οι νέοι να διαμείνουν ή να παραμείνουν σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές, έχοντας πλήρεις παροχές στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  1. Προώθηση της ανάπτυξης:

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική. Έτσι λοιπόν, θα δοθεί η δυνατότητα παροχών υγείας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας με τη δυνατότητα υποβολής των κατοίκων σε ιατρικές εξετάσεις (στο κομμάτι της πρόληψης θα δοθεί μεγάλη έμφαση) ενώ θα αυξηθούν γενικότερα οι ψηφιακές παροχές κάτι που ήδη γίνεται μέσω του gov ώστε οι κάτοικοι για παράδειγμα ενός απομακρυσμένου χωριού να μην χρειάζεται να μεταβούν στην πόλη π.χ. για μια εξουσιοδότηση σε δημόσια υπηρεσία. Το πρόγραμμα θα προβλέπει επίσης την ενίσχυση των «έξυπνων» σπιτιών για τους νέους, επιχειρηματικές ευκαιρίες για όσους είναι άνω των 55 ετών και δεν έχουν βγει ακόμη στη σύνταξη αλλά και η επένδυση στην επονομαζόμενη silver economy (αργυρή οικονομία) που αφορά την παραγωγή καθώς και την απόκτηση περαιτέρω αγοραστικής δύναμης (για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών) άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.