Δηλώσεις έκανε η μητέρα της 32χρονης Ελληνίδας που πέθανε στο Μπορντό της Γαλλίας από αλλαντίαση και τόνισε πως αν γιατροί έκαναν έγκαιρη διάγνωση, τότε το παιδί της μπορεί να ζούσε.

«Από κάποια τροφή (σ.σ. κόλλησε αλλαντίαση). Αν είχαν διαγνώσει έγκαιρα, θα είχαν προλάβει. Ακόμη περιμένουμε την ιατροδικαστική εξέταση», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Live News».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «την Κυριακή εμφάνισε συμπτώματα, την Τρίτη έφυγε. Είναι 20 άτομα σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές και εφημερίδες. Από την παρέα της, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος, αρρώστησε εκείνη, ο άντρας της και ένας τρίτος της παρέας, που νοσηλεύτηκε στην εντατική στη Βαρκελώνη, σε κρίσιμη κατάσταση».

Επιπλέον, ο πατέρας της 32χρονης δήλωσε πως «πήγανε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και φαίνεται ότι από αυτό εστιατόριο κολλήσανε περίπου 20 άτομα αλλαντίαση. Η κόρη μου είχε την “τύχη”, αν θέλετε, να φύγει. Ο σύζυγός της μπήκε στην εντατική και αύριο θα βγει από αυτήν».

Το χρονικό

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ύποπτο θεωρείται ένα εστιατόριο στο Μπορντό και συγκεκριμένα η κονσέρβα σαρδέλας που σέρβιρε στους πελάτες, ως σπεσιαλιτέ του ιδιοκτήτη.

Η 32χρονη είχε πάει με την παρέα της και μαζί με τον σύντροφο τους, όπου κατανάλωσαν το συγκεκριμένο γεύμα και λίγο αργότερα εμφάνισαν συμπτώματα.

Επίσης, ακόμη 12 άτομα που δείπνησαν στο εστιατόριο αρρώστησαν βαριά και εμφάνισαν συμπτώματα αλλαντίασης, με 8 από αυτά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μάλιστα, 7 νοσηλεύονται στην εντατική και 5 δέχονται αναπνευστική βοήθεια.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο κατάστημα στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες.

Μαρμελάδα με μούχλα

Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).