Υλικά

  • Για τα μπράουνις
  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γραμμάρια κουβερτούρα τριμμένη
  • 50 γραμμάρια κακάο
  • 250 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι εσπρέσο
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • 60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • 125 ml σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί
  • λίγο αλεύρι για να πασπαλίσουμε το ταψί
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • Για την πραλίνα καραμέλα
  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 120 γραμμάρια γλυκόζη
  • 75 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 κάψουλα βανίλια

sidagi.gr


Εκτέλεση

Για τα μπράουνις

Βάζουμε σε ένα μπολ το κακάο με μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το λιωμένο βούτυρο, την τριμμένη κουβερτούρα, τη βανίλια, το λάδι και τον εσπρέσο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αυγά και τους κρόκους.

Συμπληρώνουμε στα υλικά τη μαύρη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30Χ40 εκατοστών.

Αδειάζουμε το μείγμα που φτιάξαμε μέσα στο ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι, στους 160 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

Όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, θα αφήσουμε τα μπράουνις να κρυώσουν για λίγη ώρα και μετά θα τα σερβίρουμε.

Για την πραλίνα καραμέλα

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί.

Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και φυλάμε στο ψυγείο.