Ποια είναι τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά λαχανικά; Η μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, η ντομάτα, τα ξυλάγγουρα, οι πιπεριές, πολλά μυρωδικά, αλλά και τα πεντανόστιμα χόρτα! Σε αυτή τη συνταγή συναντάμε τα περισσότερα από τα παραπάνω λαχανικά, μια άκρως χορταστική συνταγή με πολύ ισορροπημένο γλυκαιμικό δείκτη, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν εξαιρετικά στην ποιοτική λειτουργία του εντέρου.
Υλικά (4 μερίδες)
- 4 μικρές μελιτζάνες
- 2 πιπεριές φλωρίνης
- 2 πράσινες πιπεριές
- 3 ώριμες ντομάτες
- ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κούπα κους κους (ωμό)
- αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά, ρίγανη
- 2 κ.σ. λάδι
- λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σε κυβάκια.
- Βήμα 2: Σε μία κατσαρόλα, μαγειρεύουμε τις πιπεριές με τη μελιτζάνα για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες με λίγο νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Βήμα 3: Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συμπληρώνουμε 1 ποτήρι επιπλέον νερό (ίσως και λίγο παραπάνω) σε 2-3 δόσεις. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Βήμα 4: Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό μας, σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι (ταιριάζει πολύ) και απολαμβάνουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 330 kcal
- Υδατάνθρακες: 27,2 γρ.
- Πρωτεΐνη: 2,1 γρ.
- Λιπαρά: 5,1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,6 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI