Πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι, καθώς χάρη στην μπανάνα περιορίζονται σημαντικά τα πρόσθετα σάκχαρα και τα γλυκαντικά. Είναι ένα γλυκό που με μικρές παραλλαγές μπορεί να γίνει εύκολα vegan, χωρίς να χάνει τίποτα από τη γεύση ή την υφή του. Αυτή τη φορά το φτιάχνουμε σε μια ανοιξιάτικη εκδοχή με φρέσκες φράουλες που του δίνουν επιπλέον δροσιά, φρουτένια ένταση και φυσική γλύκα.
Υλικά (8-10 φέτες)
- 300 γρ. βρόμη, αλεσμένη σε αλεύρι
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 3 πολύ ώριμες μπανάνες
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό (στη vegan εκδοχή, αντικαταστήστε το αυγό με 1 κ.σ. λιναρόσπορο + 1 κ.σ. chia σε 3 κ.σ. νερό, μουλιασμένα για 5 λεπτά)
- 1 κ.σ. ταχίνι ή αμυγδαλοβούτυρο
- 100 γρ. γάλα χωρίς λακτόζη ή φυτικό χωρίς ζάχαρη
- 70 γρ. μέλι ή μελάσα
- 2-3 κ.σ. σταγόνες κουβερτούρας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. φράουλες, ψιλοκομμένες και ανακατεμένες με 1 κ.σ. αλεύρι (για να μην καθίσουν στον πάτο)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Πολτοποιούμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι.
- Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις μπανάνες με το γάλα, το μέλι ή τη μελάσα, το ταχίνι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αβγό (ή το μείγμα λιναρόσπορου–chia).
- Βήμα 3: Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τη βρόμη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Βήμα 4: Ενώνουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας.
- Βήμα 5: Ρίχνουμε το μισό μείγμα σε φόρμα σιλικόνης ή μεταλλική φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. Προσθέτουμε από πάνω τις φράουλες απλώνοντάς τες ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, για 30-40 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά φέτα
- Ενέργεια: 176 kcal
- Υδατάνθρακες: 28,7 γρ.
- Πρωτεΐνη: 9,4 γρ.
- Λιπαρά: 7,9 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,3 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ