Αποφασισμένη να μην αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες από το εκρηκτικό κύμα ακρίβειας που εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν όσο διαρκέσει η κρίση. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα μέτρα – κάρτα καυσίμων, επιταγή ακρίβειας, επίδομα τέκνων- που έχουν ήδη εξαγγελθεί και αναμένεται να εφαρμοστούν τις προσεχείς ημέρες, το οικονομικό επιτελείο ήδη επεξεργάζεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών extra μέτρα ανακούφισης για τον Μάιο εστιασμένα κατά κύριο λόγο στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και αυτό γιατί το 50% του ρεύματος στην Ελλάδα προέρχεται από φυσικό αέριο και συνεπώς όσο βρίσκεται στο ζενίθ η τιμή του, τόσο ακριβές θα είναι οι τιμές στην ενέργεια.

Επιδότηση καυσίμων

Πρατήριο καυσίμων

Η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων στους δικαιούχους οδηγούς αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα. Για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδίδουν την κάρτα καυσίμων μέσω gov.gr. Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Έκτακτο δώρο Πάσχα

χαρτονομίσματα ευρώ

Μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθεί σε 1.750.000 αδύναμους οικονομικά πολίτες η επιταγή ακρίβειας– έκτακτο δώρο Πάσχα των 200 ευρώ, προκειμένου να δοθεί ανάσα σε ευάλωτα νοικοκυριά, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις. Πρόκειται για τις εξής 4 κατηγορίες: Χαμηλοσυνταξιούχοι, Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Άτομα με αναπηρία, έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Επίσης διπλή δόση εγγυημένου εισοδήματος με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα χορηγηθεί τον Απρίλιο στους περίπου 240.000 δικαιούχους του

«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη με το ποσοστό να φτάνει στο 6%. Και μπορεί το σενάριο αυτό να βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο πρόκειται για μία εξίσωση δύσκολη και πολυπαραγοντική, η οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα επιλυθεί και συνεπώς θα εφαρμοστεί. Στο θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται ότι θα υιοθετηθεί τελικά.

Την Πέμπτη η ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Την προσεχή Πέμπτη 14 Απριλίου εισάγεται για ψήφιση στη βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,6 δισ. ευρώ, οι δαπάνες του οποίου συνδέονται με την αντιμετώπιση των «εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης». Στην τροπολογία αναφέρεται ότι αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.