Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να βυθίζεται, καθώς ο πληθωρισμός άγγιξε το 9,1% σε ετήσια βάση, ενώ ταυτόχρονα εκτινάσσονται οι τιμές σε ενοίκια, καύσιμα και τρόφιμα, με την αμερικανική αγοραστική δύναμη να μειώνεται διαρκώς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι το αμερικανό υπουργείο Εργασίας σημείωσε ότι ο πληθωρισμός πλέον βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981. Έτσι, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με 8,6% τον Μάιο και θεωρείται ένα νέο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών.

Μάλιστα, σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 1% τον Μάιο. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε το 8,8% σε ετήσια βάση και το 1,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο.

Η άνοδος των τιμών αφορά όλους τους κλάδους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Οι τιμές της ενέργειες αυξήθηκαν κατά 41,6% σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 1980.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 5 δολάρια ανά γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα), γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα. Όσο για τα τρόφιμα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1981, με 10,4% σε ετήσια βάση.