Το χρέος της ευρωζώνης μπορεί να ανακόψει τη μελλοντική ανάπτυξη εκτός αν οι χώρες ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Moody’s, σημειώνει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Το χρέος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης είναι μόνο 4% μειωμένο σε σχέση με το ζενίθ του 94,2% του ΑΕΠ το 2014, σημειώνει η ίδια εφημερίδα. Αυτή η μικρή μείωση του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι τώρα οφείλεται στην κυκλική οικονομική ανάπτυξη παρά σε μια αποφασιστική προσπάθεια για αύξηση της φορολογίας ή περικοπής δαπανών.

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης των ανεβασμένων επιπέδων χρέους παραμένουν ανομοιογενείς παρά την κυκλική ανάκαμψη, αναφέρει το δημοσίευμα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Γερμανία και η Ολλανδία αναμένεται να έχουν μειώσει το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2019. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία όπου, κατά την επόμενη διετία, τα επίπεδα χρέους δεν θα μεταβληθούν ή θα μειωθούν ελάχιστα, σημειώνεται εξάλλου.

Η έλλειψη συνολικής ανάπτυξης, καθώς μερικά κράτη και περιοχές ανακάμπτουν αργότερα σε σχέση με άλλες, συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την ευρωζώνη κατά τα επόμενα έτη, αναφέρει η Daily Telegraph.