Τεράστιο πρόβλημα με «μαϊμού» μεσίτες καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, μιλώντας στο news.gr. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος, οι «μαϊμού» μεσίτες χωρίς να ανήκουν σε κάποιο σύλλογο ή να έχουν σχετικό ΓΕΜΗ και τις ανάλογες κρατήσεις στην εφορία, έχουν επιδοθεί σε «αρπαχτές» ειδικά στο πλαίσιο των αγοραπωλησιών των Golden Visa.

Ο Λευτέρης Ποταμιάνος τονίζει πως πρέπει πλέον η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς πρόκειται για «μαύρο χρήμα» και να θεσπίσει υποχρεωτική σχετική εκπαίδευση πριν πάρει κάποιος την πιστοποίηση για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη που στην παρούσα φάση δεν υπάρχει με αποτέλεσμα το φαινόμενο να είναι τόσο εκτεταμένο που όσοι επαγγελματίες μεσίτες με σχετικό ΓΕΜΗ υπάρχουν, να υπάρχουν και άλλοι τόσοι παράνομοι όπως τους αποκαλεί ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών της Αθήνας μιλώντας στο news.gr.

«Δεν πρόκειται για μεσίτες, αντιποιούν το επάγγελμα του μεσίτη και το καταναλωτικό κοινό μπαίνει στην διαδικασία να συνεργαστεί μαζί τους, χωρίς να γνωρίζει αν είναι πραγματικοί επαγγελματίες του χώρου. Αυτοί είτε δουλεύουν ως freelancers είτε κάτω από την σκέπη άλλων. Ο μόνος σκοπός τους (των καταναλωτών) είναι να κάνουν την δουλειά τους και δεν τα κοιτάνε αυτά. Σχεδόν όσοι είναι οι μεσίτες άλλοι τόσοι είναι οι παράνομοι.

Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα είναι σε εκτεταμένο βαθμό το φαινόμενο και κυρίως από τη μη εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού να τους ζητάει μια ταυτότητα μεσίτη, γιατί υπάρχουν ταυτότητες από τους οικείους συλλόγους, να τους ζητάει έναν αριθμό ΓΕΜΗ. Δυστυχώς δίνουν το ακίνητό τους σε οποιονδήποτε να το δουλέψει (σ.σ να βρει αγοραστή) με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα προκαταβολών, προκαταβολές δηλαδή που τις «τρώνε» και μετά έρχονται σε εμάς (σ.σ οι ιδιοκτήτες) για να τους καταγγείλουμε ενώ δεν είναι μέλη, δεν τους ξέρουμε καν.

Τους στέλνουμε απλά στο ΣΔΟΕ αλλά δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς αυτό.

Εμείς έχουμε πειθαρχικά όργανα όσον αφορά τους επαγγελματίες όχι αυτούς τους άσχετους με εμάς.

Ο κόσμος δεν τα ξέρει αυτά. Επαγγελματίας μεσίτης είναι αυτός που έχει κώδικα δεοντολογίας, ανήκει σε σύλλογο, σε ομοσπονδίες και διώκεται εφόσον κάνει πειθαρχικό παράπτωμα.

Ένας που δεν ανήκει πουθενά δεν μπορεί να του κάνει κανείς τίποτα, ούτε το επιμελητήριο στο οποίο εντασσόμαστε.

Το μεγάλο κακό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν χωρίς καλή γνώση της αγοράς και κάνουν προσφορές απίστευτες σε ακίνητα χωρίς να υπάρχουν και στρεβλώνουν την αγορά.

Δεν είναι εκπαιδευμένοι πως θα χειριστούν ακίνητα. Εκεί πασχίζουμε με την πολιτεία να γίνει υποχρεωτική εκπαίδευση πριν ξεκινήσει κανείς. Όσο για την άδεια που λένε, δεν υπάρχει, μια εγγραφή στην εφορία είναι και βέβαια θα πρέπει να πληρούνται και κάποιες προϋποθέσεις, να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα, να μην είναι σε δικαστική αντιπαράθεση κλπ. Δεν υπάρχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος είναι χύμα…

Εμείς στον σύλλογο μεσιτών έχουμε ταυτότητα του συλλόγου, πιστοποιημένου μεσίτη, που αναφέρει το ΓΕΜΗ, έχει το ΑΦΜ, την φωτογραφία επάνω.

Η εγγραφή σε ένα σύλλογο δεν είναι υποχρεωτική αλλά να είμαστε όλοι υπό τους ίδιους όρους. Δεν μπορώ εγώ να είμαι στην εφορία να πληρώνω ΕΦΚΑ και ο άλλος να μην πληρώνει τίποτα. Δεν παίζουμε με ίδιους όρους.

Όλα τα χρήματα που παίρνουν είναι “μαύρα”. Ξέπλυμα “μαύρου χρήματος”. Πέρα από την ανεκπαίδευτη συμπεριφορά.

Το φαινόμενο είναι πολύ μεγάλο και εξαπλώνεται όσο δεν υπάρχουν εποπτικές Αρχές. Εμάς η εποπτική μας Αρχή είναι η ΑΑΔΕ στην οποία έχει τεθεί το ζήτημα αλλά τί να πρωτοκάνει και αυτή.

Περιμένουμε να δράσει κάποια στιγμή…

Μπορεί κάποιος να είναι πχ μανάβης και να κάνει μια αρπαχτή. Το φαινόμενο αυτών των παράνομων έχει ενταθεί με τις Golden Visa. Με αυτές που τα λεφτά είναι πολλά ψάχνουν να βρουν δυο τρεις «αρπαχτές» και ένας να έχει ένα φίλο που έχει σπίτι με θέα πχ θάλασσα και να ξέρει έναν κινέζο ή άλλο ξένο φορτώνει το «καπέλο» και δεν είναι καν μεσίτης. “Μαϊμού” μεσίτες κάνουν έτσι “αρπαχτές” στον χώρο των Golden Visa.

Αν δεν στήσει ένα κόλπο η εφορία δεν θα τους βρει ποτέ».