Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr έχει ανοίξει ωστόσο τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά την υποβολή των αιτήσεων τους.

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί πάνω από 1 εκατ. δηλώσεις.

Υπάρχουν κάποια σημεία κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης, τα οποία αν δεν προσέξουν οι δικαιούχοι θα απορριφθεί η αίτηση και δεν θα λάβουν το μέρισμα.

Το κοινωνικό μέρισμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου, εφόσον κάνουν αίτηση μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα.

Οι παγίδες, το λάθος και η διόρθωση

Ένα σημαντικό λάθος του συστήματος μπλόκαρε το κοινωνικό μέρισμα για χιλιάδες δικαιούχους.

Όπως διαπίστωσαν χιλιάδες πολίτες που επιχείρησαν να κάνουν αίτηση για κοινωνικό μέρισμα, το σύστημα τους πέταξε εκτός.

Ως αιτιολογία εμφάνισε ότι δεν ζουν στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιος Τάγαρης τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε και οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν επαναξιολόγηση της αίτησης. Κάνοντας αυτόν τον επανέλεγχο θα δουν αν παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα. Αν το σύστημα τους πετάξει πάλι έξω τότε σημαίνει ότι δεν έχουν πέντε εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία χρόνια.

«Λύθηκε το θέμα πενταετούς διαμονής ήταν λάθος συναγερμός» ανέφερε ο κ. Τάγαρης και επεσήμανε ότι αν οι πολίτες κάνουν επανέλεγχο και το σύστημα τους πετάξει εκτός τότε να κάνει την αίτηση άλλο πρόσωπο του νοικοκυριού.

Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα στοιχεία για τη διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως: «Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ».

Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σας και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet, για την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον δικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, η αίτηση θα γίνει αυτόματα από τον ΗΔΙΚΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια και το μέρισμα θα καταβληθεί στον λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα.

Η αυτόματη αίτηση θα γίνει μόνο για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους. Αν στα νοικοκυριά υπάρχουν κι άλλα άτομα πρέπει να υποβληθεί αίτηση από αυτά.

Για τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που πέρυσι δεν έλαβαν το μέρισμα ενώ το δικαιούνταν, το πρόβλημα ήταν συνήθως στην ασυμφωνία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τον υπόχρεο ή τον σύζυγο.