Με την λήξη του τελευταίου μνημονίου, η Ελλάδα ανακτά επισήμως την κυριότητα της οικονομικής της πολιτικής. Αποκτά, ταυτόχρονα, την κύρια ευθύνη της προσπάθειας για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Η δέσμευση για υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια, περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για επιτάχυνση της ανάπτυξης με τολμηρές φορολογικές μειώσεις και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις. Απαιτείται, επομένως, ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μέτρων, με στόχο να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, ευνοϊκό προς την ανάπτυξη.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας. Σε πρώτη προτεραιότητα οφείλουν να τεθούν θέματα, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αναδιάρθρωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και η αποτελεσματικότερη σύνδεσή του με τον κόσμο της παραγωγής.

Επίσης, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν νέα κίνητρα και μέτρα διευκόλυνσης των επενδύσεων σε στρατηγικά επιλεγμένους τομείς, να αξιοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό σημαντικών υποδομών και να αποκατασταθούν συνθήκες πιστωτικής επέκτασης, με έμφαση στη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με βιώσιμους και ανταγωνιστικούς όρους.

Απαιτείται, επίσης, η δημιουργία φιλικού προς την ανάπτυξη φορολογικού περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη μείωση μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου και βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών, ενώ εξίσου απαραίτητη είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10% προκειμένου να αυξηθεί η καταγεγραμμένη απασχόληση και να περιοριστεί η ανεργία. Παράλληλα, θα πρέπει να αναγνωριστεί η δαπάνη για προγράμματα ομαδικής ασφάλισης εργαζομένων και να ανασχεδιαστεί η πολιτική χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων, με κριτήριο την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.

Τέλος, θα χρειαστεί ο σχεδιασμός μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και σχέδιο για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων, από την αύξηση της εγκληματικότητας και την ανεξέλεγκτη δράση εξτρεμιστικών ομάδων.

Τα μνημόνια βρίσκονται πια πίσω μας. Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω και το διχασμό και τις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας φροντίσουμε να κάνουμε εγκαίρως ό,τι χρειάζεται, με συναίνεση και σοβαρότητα, για να στηριχθεί η Ελλάδα ξανά στις δικές της δυνάμεις.

  • Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος