Στις μεγάλες δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων, ιδιαίτερα στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στον τουρισμό, μεταξύ των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Σερβίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ (Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο Ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό Φόρουμ που συνδιοργανώνουν σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σερβίας και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, μιλώντας στο φόρουμ:

«Η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, αλλά και τις εξαιρετικές δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, δια μέσου της επιχειρηματικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα και η Σερβία συνδέονται ήδη με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, οι οποίοι στηρίζονται όχι μόνο στη γεωγραφική γειτνίαση, αλλά και σε κοινές πολιτισμικές αξίες, κοινές ιστορικές εμπειρίες και παραδόσεις.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις έχει οικοδομηθεί μια σταθερή και γόνιμη οικονομική συνεργασία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στις επενδύσεις.

Με σύνολο άμεσων και έμμεσων επενδύσεων που υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα  είναι ο τρίτος κυριότερος επενδυτής στη Σερβία. Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σε όλη τη σερβική επικράτεια, σε μια πλειάδα τομέων και κλάδων, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, το λιανεμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες κ.ά. Οι επιχειρήσεις αυτές, σε μια κρίσιμη περίοδο, συμβάλλουν ενεργά στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας, ενώ αποτελούν και σημαντικό εργοδότη, απασχολώντας περίπου 25.000 εργαζόμενους.

Είναι δε, σημαντικό ότι παρά την οικονομική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία παραμένει ισχυρή και δυναμική. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα επιχειρηματικά σχήματα που δημιουργήθηκαν στη χώρα κατάφεραν να σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν.

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ώστε οι διμερείς σχέσεις να ενισχυθούν και να διευρυνθούν περαιτέρω. Η Ελλάδα και η Σερβία, αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Βρίσκονται και οι δύο σε τροχιά εκσυγχρονισμού των οικονομιών τους, μέσα από την προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και βεβαίως μοιράζονται μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία προκύπτουν από τη γεωγραφική τους θέση.

Η Ελλάδα αποτελεί κόμβο διασυνοριακού εμπορίου προς την Ευρώπη, με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να είναι πύλες εισόδου για προϊόντα από χώρες της Ασίας. Από τη Σερβία διέρχονται οι κυριότερες οδικές διαδρομές που συνδέουν τη Δυτική Ευρώπη με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, και οι δύο χώρες διαθέτουν υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και δραστήριες επιχειρηματικές κοινότητες που ενισχύουν συστηματικά τον εξωστρεφή τους προσανατολισμό.

Η σταθερή πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης παράγοντας που ευνοεί την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Η Ελλάδα είναι και είμαι βέβαιος ότι θα εξακολουθήσει να είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές της ενταξιακής προσπάθειας της Σερβίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου. Σήμερα το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας και Σερβίας κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ, σε επίπεδα δηλαδή που θα έλεγα ότι είναι χαμηλότερα των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που παρέχονται.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τη δικτύωση και την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης, μπορούν να υπάρξουν νέες, εποικοδομητικές και αμοιβαία ωφέλιμες συνεργασίες στον τομέα του εμπορίου.

Σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν και στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ευκαιρίες βεβαίως παρουσιάζονται και στον τουρισμό, όπου ήδη έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό υπόβαθρο, αφού η Ελλάδα αποτελεί επιλογή διακοπών για περίπου 1 εκατ. Σέρβους επισκέπτες κάθε χρόνο. Με δεδομένο ότι το 70% του τουρισμού από τη Σερβία επιλέγει ως τώρα τη Βόρεια Ελλάδα, θεωρούμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης και σε άλλους προορισμούς της χώρας».