«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα λιτότητας. Η προσέγγιση αυτή έχει δοκιμαστεί επανειλημμένως στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και έχει επανειλημμένως αποτύχει. Θα αποτύχει ξανά», γράφει σήμερα στον βρετανικό Guardian ο αρθρογράφος Λάρι Έλιοτ, εκτιμώντας πως τα τελευταία στάδια του ελληνικού δράματος έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η Ελλάδα είναι σαν τον Σίσυφο, τον βασιλιά της Κορινθου, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο εξόργισε τους θεούς και καταδικάστηκε να σπρώχνει έναν τεράστιο βράχο μέχρι την κορυφή του λόφου. Και ο Αλέξης Τσίπρας εξόργισε τους θεούς, στην περίπτωση αυτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις περισσότερες από τις 18 άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, σημειώνει ο Έλιοτ.

Η τιμωρία του για αυτούς τους πέντε μήνες περιφρόνησης, συνεχίζει, είναι να αντικατασταθεί ο βράχος της Ελλάδας από έναν ακόμη μεγαλύτερο.

«Κάπου εδώ η τραγωδία μετατρέπεται σε φάρσα. Οι όροι που ο Τσίπρας είναι τώρα πρόθυμος να δεχτεί είναι στην πραγματικότητα περισσότερο αυστηροί από εκείνους που απέρριψε πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη του λαού με το δημοψήφισμα και την πήρε. Αλλά αν νόμιζε ότι αυτό θα ανάγκαζε τους πιστωτές να κάνουν παραχωρήσεις, έκανε λάθος. Η επιλογή που δόθηκε στην κυβέρνησή του αυτή την εβδομάδα ήταν ξεκάθαρη: παράδοση ή εγκατάλειψη του ευρώ. Επέλεξε να υψώσει λευκή σημαία στον Παρθενώνα».

guardian