Ανοδικά κινούνταν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες που προκάλεσαν οι ανησυχίες για την Ισπανία, καθώς οι μετοχές ενέργειας και η έντονη δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών πρόσφεραν στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, που υποχώρησε κατά 1,2% την Δευτέρα, σήμερα κατέγραφε άνοδο κατά 0,5% ενώ ο δείκτης Euro STOXX 50 σημείωνε κέρδη κατά 0,3%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχυόταν κατά 0,7% ενώ ο γερμανικός DAX κατά 0,6%.

Οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου όπως της BP και της Royal Dutch Shell κινούνταν ανοδικά καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού ανέκαμπταν από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών στα οποία υποχώρησαν χθες.

«Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα αυτή τη στιγμή στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα κρατηθεί πάνω από αυτά χαμηλά επίπεδα, δεδομένων των ανησυχιών για υπερβάλλουσα προσφορά», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Πέρι, αναλυτής της Hantec Markets.

Ωστόσο, η δραστηριότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τις εξαγορές εταιριών πρόσφερε περαιτέρω στήριξη στις μετοχές. Η USG People κατέγραφε ράλι 28% αφού η ιαπωνική εταιρία απασχόλησης προσωπικού Recruit συμφώνησε να εξαγοράσει την ολλανδική ομοειδή της έναντι 1,4 δισεκ. ευρώ. Άνοδο κατά 4,1% σημείωνε η φινλανδική εταιρία λογισμικού Innofactor μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για συγχώνευση με την σουηδική Cinteros AB.

Από τις αρχές του έτους, οι δείκτες FTSEurofirst και Euro STOXX 50 έχουν ενισχυθεί περίπου κατά 3%, με τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίζουν τις αγορές παρά τις αντιξοότητες όπως η επιβράδυνση στην Κίνα και η πολιτική αβεβαιότητα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.