Τις λεπτομέρειες για την πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνουν οι πολίτες για την αίτηση επιστροφής χρημάτων, ώστε να καλυφθεί το κόστος των αυξήσεων του ρεύματος ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς. Όπως τόνισε, τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η πλατφόρμα θα ανοίξει όταν θα έχουν ενσωματωθεί και οι λογαριασμοί του Μαΐου και η διαδικασία θα είναι απλή καθώς ο καταναλωτής απλά πρέπει να υποβάλλει τα στοιχεία κατοικίας του και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα πάρουν τα στοιχεία των λογαριασμών από κάθε πάροχο.

Τα αναδρομικά θα ανέρχονται από 18 έως και 600 ευρώ και θα αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, για πρώτη ή και δεύτερη κατοικία.

Tα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται τόσο στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, καθώς επίσης και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τον υπολογισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα προσδιορίζεται πρώτα η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022, εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από το ποσό της επιπλέον επιβάρυνσης θα αφαιρείται το ποσό επιδότησης που έχει δοθεί και επί του υπολοίπου που θα απομένει θα εφαρμόζεται το ποσοστό 60%. Αν το 60% της επιστρεπτέας επιπλέον επιβάρυνσης το οποίο θα προκύπτει από τους υπολογισμούς αυτούς είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ, τότε το ύψος του τελικού ποσού επιστρεπτέας επιβάρυνσης θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.