«Συγκρατημένη αισιοδοξία: Κάπως έτσι θα έλεγα ότι αισθάνονται οι επιχειρηματίες για το 2015. Τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο δείχνουν ότι η αισιοδοξία που εκφράζουν οι επιχειρηματίες, πλησιάζει τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2007», σχολίαζει ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Greece, Βασίλης Καζάς, με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας «Η παγκόσμια οικονομία το 2015».

«Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού από πολλές απόψεις το 2014 ήταν πράγματι το έτος της ανάκαμψης-και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», τονίζει ο κ. Καζάς, προσθέτοντας ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία, ακόμη και η Ελλάδα, εμφάνισαν ενδείξεις ανάκαµψης.

«Ωστόσο, οι πρόσφατες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές, επηρέασαν σημαντικά τη συμπεριφορά των επιχειρηματιών. Η έρευνα δείχνει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών έχει μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 35% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014. Αυτή η πτώση αισιοδοξίας δεν είναι καταστροφική, για παράδειγμα πέρυσι τέτοια εποχή η αισιοδοξία των επιχειρηματιών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνούσε το 27%, δείχνει, όμως ότι δικαιολογημένα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ανομοιομορφία της παγκόσμιας ανάκαμψης», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Greece.

Οικονομική ανάπτυξη

Με ρυθμό 3,5% θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2015, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θα είναι χαμηλότερος κατά 0,3%, σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν τα εξής, «οι λιγότερο φιλόδοξες προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των βασικών προϊόντων και την ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία, που αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από την αύξηση της δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται ότι θα επηρεάσουν το εμπόριο. Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις αύξησης εμπορικών συναλλαγών στο 3,8% (από 4,9% τον Οκτώβριο), που μόνο ελάχιστα ξεπερνούν τις προβλέπεις για το 2014 (3,1%).

Η ευρωζώνη καταγράφει χειρότερα αποτελέσματα, σε σχέση με τα ποσοστά προβλέψεων ανάπτυξης, αφού, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη ανέρχεται στο 1,2% το 2015, αν και παρουσιάζει βελτίωση από 0,8% που καταγράφηκε το 2014.

Η αλλαγή στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις είναι ελάχιστη και υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, η οποία αντιπροσωπεύει ένα τέταρτο των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Η αναμενόμενη απόδοση της ευρωζώνης συμβαδίζει με το προβλεπόμενο ποσοστό ανάπτυξης για τις οικονομίες G7 (2,3% το 2015, από 1,7% το 2014), αλλά υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ των χωρών αυτών. Προβλέπεται ότι ο Καναδάς (2,3%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,7%) και οι ΗΠΑ (3,6%), θα έχουν ισχυρή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, αλλά οι προοπτικές είναι λιγότερο εύλογες για τις τρεις χώρες της ευρωζώνης-Γαλλία (0,9%), Γερμανία (1,3%) και Ιταλία (0,4%)–και για την Ιαπωνία (0,6%). Με την Ιταλία και την Ιαπωνία σε ύφεση και τη Γαλλία σε μία συνεχή κατάσταση στασιμότητας, οποιαδήποτε ανάπτυξη θα αποτελέσει ευνοϊκή εξέλιξη.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι αναδυόμενες οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού, που θα εμφανίσουν ταχύτερη ανάπτυξη το 2015. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα θα επιβραδυνθεί στο 6,8% το 2015, διότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης, από 7,4% το 2014. Ωστόσο, αναμένεται ότι, μετά τις εκλογές, η Ινδία (6,3%) και η Ινδονησία (5,5%) θα αυξήσουν την οικονομική τους παραγωγή.

Ανάπτυξη προβλέπεται και για την Υποσαχάρια Αφρική-στο 4,9% το 2015, από 4,8% το 2014 –και αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομίες στην Αφρική δεν εξαρτώνται πλέον τόσο πολύ από τις υψηλές τιμές βασικών προϊόντων. Θα πρέπει να εξεταστούν και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά με τις απεργίες στα ανθρακωρυχεία στη Νότια Αφρική (2,1%) και στη Νιγηρία (4,8%), προβλέπεται ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου, η Κένυα (6,2% ) και η Αγκόλα (6%), θα καταγράψουν δυναμική ανάπτυξη.

Αντιθέτως, η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει το τέλος του λεγόμενου «υπερκύκλου προσφοράς», ο οποίος πυροδοτούσε την οικονομική της ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Η ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική αναμένεται να είναι μόνο 1,3% το 2015, καταγράφοντας οριακή βελτίωση από 1,2% το 2014. Η οικονομία της Βραζιλίας ήταν στάσιμη το 2014 και η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί οριακά το 2015 (0,3%), καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα καταπολέμησης του πληθωρισμού. Η οικονομία στην Αργεντινή είναι πιθανόν να συρρικνωθεί, δεδομένου ότι η χώρα αναμένει νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι πιο φιλελεύθερες και προσανατολισμένες στην αγορά χώρες–η Χιλή (3,3%), η Κολομβία (4,5%), το Μεξικό (3,2%) και το Περού (5,1%), παρουσιάζουν βελτιωμένες προοπτικές για το 2015.

Η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (-1,4%) φαίνεται ότι θα είναι σε δύσκολη θέση το 2015, λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, (αν και με εξαίρεση τη Ρωσία, η πρόβλεψη είναι για αύξηση στο 2,4%). Η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική αναμένεται να φτάσει στο 3,3% το 2015, από 2,8% το 2014. Αλλά με τον εμφύλιο πόλεμο σε πολλές χώρες της περιοχής, όπως η Λιβύη και η Συρία και το γεγονός ότι η εκμετάλλευση φυσικών πόρων αποτελεί ακόμα το σημαντικότερο στοιχείο των κρατικών προϋπολογισμών, οι προοπτικές θεωρούνται περισσότερο αβέβαιες».