Για την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές για το 2022 προετοιμάζεται το ελληνικό δημόσιο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι  θα επιδιώξει να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Ένα μέρος από το ποσό που θα εισπραχθεί από τις αγορές αναμένεται να κατευθυνθεί στις πρόσθετες παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για να στηρίξει επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που στροβιλίζονται στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και σε μέτρα για την αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων το οποίο πλήττει την αγορά και αδειάζει τις τσέπες των καταναλωτών.

Πρόσθετες παρεμβάσεις

Στο υγειονομικό μέτωπο, η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει την επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων της εστίασης πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική και για τα οποία τρέχουν ήδη οι αναστολές συμβάσεων, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο της παράτασης των αιτήσεων για την ένταξη υπαγωγής στη ρύθμιση των κορονοχρεών σε 36 – 72 δόσεων για οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Το παράθυρο των πρόσθετων αλλά στοχευμένων μέτρων άνοιξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του (ραδιόφωνο της ΕΡΤ) ανέφερε ότι «έχουμε κάνει εκτεταμένες συζητήσεις και αναμένουμε τις επιπτώσεις στον πραγματικό τζίρο, να δούμε τι θα συμβεί στις επόμενες μέρες στην εστίαση». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι «φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφορούν το τέλος Ιανουαρίου, άρα έχουμε λίγες μέρες να μετρήσουμε τι όντως συμβαίνει στις επιχειρήσεις και στους ΚΑΔ». Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα διάσωσης στον χάρτη παρά μόνο στοχευμένα, όπως άλλωστε προβλέπει η βασική ντιρεκτίβα του Eurogroup και με πλοηγό τον επιχειρηματικό τζίρο που μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν έμφαση στην αναπλήρωση των απωλειών στα έσοδα των επιχειρήσεων ειδικά στον κλάδο της εστίασης, ενώ αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντιστροφή της καμπύλης της μετάλλαξης Ομικρον, η ομπρέλα των ενισχύσεων να ανοίξει και για εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις. Πάντως το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου κατακλύζονται από αιτήματα φορέων της αγοράς, κυρίως από τους χώρους της διασκέδασης και της εστίασης, για νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα χρεοκοπίας λόγω της πτώσης του τζίρου. Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ασκούν και τα Επιμελητήρια.

Αιτήματα

Ο βασικός κορμός των αιτημάτων περιλαμβάνει διεύρυνση της περιμέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας με χορήγηση του ειδικού επιδόματος όχι μόνο σε εργαζομένους αλλά και σε επαγγελματίες, χαλάρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ακόμα και μείωση του χρόνου εργασίας πάνω από το 50%, αναστολή τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορονοχρέη που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου. Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορονοχρέη λήγει στις 26 Ιανουαρίου, συνεπώς οι οφειλέτες έχουν πέντε ημέρες περιθώριο για την πρώτη δόση.

Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο έχει η ενεργοποίηση προγραμμάτων για επαγγελματίες και μικρομεσαίους που χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους και δεν αυξάνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις. Επιπρόσθετα σημαντική χείρα βοηθείας εκτιμούν στελέχη του υπουργείου ότι δίνουν η παράταση της ισχύος του μέτρου των πιστωτικών κρατικών κουπονιών για την εξόφληση χρεών στο Δημόσιο, με ορισμένους στο οικονομικό επιτελείο να προτείνουν παράταση και πέραν της 30ής Ιουνίου, όπως και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Μάρτιο του 2022 που δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστος σε επιχειρήσεις με σημαντική μείωση τζίρου, μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.