Διευκρινήσεις όσον αφορά στα αφορολόγητα αλκοολούχα ποτά και το καπνό που ισχύουν για τους ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τρίτες χώρες δίνει η ΑΑΔΕ σε εγχειρίδιο με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων για τελωνειακά θέματα.

Αναλυτικότερα

  1. Τι δικαιούνται να φέρουν οι ταξιδιώτες ύστερα από ένα ταξίδι σε τρίτη χώρα;

Στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τρίτες χώρες προς τις χώρες της Ε.Ε. παρέχονται απαλλαγές στις εισαγωγές εμπορευμάτων των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430 ευρώ. Προκειμένου για ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 150 ευρώ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσον. Η αξία των προσωπικών αποσκευών ενός ταξιδιώτη, οι οποίες εισάγονται προσωρινά ή επανεισάγονται μετά από προσωρινή εξαγωγή τους και η αξία των φαρμακευτικών προϊόντων, που απαιτούνται για την κάλυψη των προσωπικών αναγκών του ταξιδιώτη, δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των πιο πάνω απαλλαγών. Προκειμένου για κατοίκους παραμεθόριων ζωνών ή μεθοριακούς εργαζόμενους και μέλη του πληρώματος μεταφορικών μέσων, η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 175 ευρώ .

Για τα παρακάτω εμπορεύματα οι ποσότητες που μπορούν να εισαχθούν ατελώς ανά ταξιδιώτη είναι οι εξής:

Προϊόντα καπνού

Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς:

200 τεμ. τσιγάρα ή 10 πακέτα ή

100 τεμ. Πουράκια (πούρα μέγιστου βάρους 3 γρ. το καθένα) ή

50 πούρα ή

250 γραμ. καπνού για κάπνισμα,

ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων.

β) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα λοιπά μεταφορικά μέσα:

40 τεμ. Τσιγάρα ή 2 πακέτα ή

20 τεμ. Πουράκια (πούρα μέγιστου βάρους 3 γρ. το καθένα) ή

10 τεμ. Πούρα ή

50 γραμ. καπνός για κάπνισμα,

ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων.

Αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, εκτός του μη αφρώδους οίνου και της μπύρας

1 λίτρο ή αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά με αλκοολικό τίτλο που δεν υπερβαίνει το 22% vol: 2 λίτρα ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων και

συνολικά 4 λίτρα μη αφρώδους οίνου (κοινό κρασί) και 16 λίτρα μπύρας.

Για ταξιδιώτες κάτω των 17 ετών δεν παρέχεται απαλλαγή για τα καπνικά προϊόντα και οινοπνευματώδη ποτά.

Ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού-Ηλεκτρονικά τσιγάρα

Το ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που αποκτά ιδιώτης για δική του χρήση και το οποίο μεταφέρει στη χώρα αυτοπροσώπως από Τρίτη χώρα απαλλάσσεται από το φόρο κατανάλωσης. Για να προσδιοριστεί κατά πόσο το προϊόν αυτό προορίζεται για ίδια χρήση ιδιώτη, λαμβάνονται υπόψη από τις αρμόδιες αρχές τα εξής τουλάχιστον στοιχεία:

α) η εμπορική ιδιότητα του κατόχου και οι λόγοι κατοχής του προϊόντος,

β) ο τόπος όπου βρίσκεται το προϊόν ή, ανάλογα με την περίπτωση, ο χρησιμοποιούμενος τρόπος μεταφοράς,

γ) κάθε έγγραφο σχετικό με το προϊόν,

δ) η φύση του προϊόντος,

ε) η ποσότητα του προϊόντος, για την οποία, ως αποδεικτικό στοιχείο ορίζεται:

ι) για το ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού το ποσοτικό όριο των 13 γραμμαρίων μείγματος καπνού που περιέχεται σε αυτό το προϊόν καπνού και το οποίο αντιστοιχεί σε 2 πακέτα και

ιι) για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα το ποσοτικό όριο των 20 χιλιοστόλιτρων (ml) υγρών αναπλήρωσης που περιέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το οποίο αντιστοιχεί σε 2 φιαλίδια. (Δ) Προϊόντα καφέ – O καβουρδισμένος καφές, – τα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ, σε υγρή ή στερεή μορφή, εκτός από εκείνα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα παρασκευάσματα διατροφής, καθώς και – τα παρασκευάσματα με βάση τα εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ ή με βάση τον καφέ, που αποκτά ιδιώτης για δική του χρήση και τα οποία μεταφέρει στη χώρα αυτοπροσώπως από Τρίτη χώρα απαλλάσσονται από το φόρο κατανάλωσης.

Για να προσδιοριστεί κατά πόσο τα προϊόντα αυτά προορίζονται για ίδια χρήση ιδιώτη, λαμβάνονται υπόψη από τις αρμόδιες αρχές τα εξής τουλάχιστον στοιχεία:

α) η εμπορική ιδιότητα του κατόχου και οι λόγοι κατοχής του προϊόντος,

β) ο τόπος όπου βρίσκεται το προϊόν ή, ανάλογα με την περίπτωση, ο χρησιμοποιούμενος τρόπος μεταφοράς,

γ) κάθε έγγραφο σχετικό με το προϊόν,

δ) η φύση του προϊόντος,

ε) η ποσότητα του προϊόντος, για την οποία, ως αποδεικτικό στοιχείο ορίζεται, για τα ανωτέρω προϊόντα καφέ, το ποσοτικό όριο των 3 κιλών.

  1. Ποιες ποσότητες καπνικών και οινοπνευματωδών προϊόντων, για τις οποίες έχουν καταβληθεί οι φόροι σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε., μπορούν να μεταφέρονται από ταξιδιώτες που προέρχονται από το κράτος αυτό στη χώρα μας χωρίς την καταβολή φόρων;

Καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, για τα οποία έχουν καταβληθεί οι φόροι στο Κράτος-Μέλος απόκτησης και μεταφέρονται αυτοπροσώπως από τους ταξιδιώτες δεν υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. στη χώρα μας, εφόσον προορίζονται για ατομική χρήση και όχι για εμπορικό σκοπό. Για την απόδειξη ότι τα εν λόγω προϊόντα προορίζονται για ατομική χρήση και όχι για εμπορικό σκοπό λαμβάνεται ως κριτήριο από τις αρμόδιες Αρχές, εκτός 22 των άλλων (εμπορική ιδιότητα του κατόχου, λόγοι κατοχής των προϊόντων, είδος των προϊόντων κ.λ.π.) και η ποσότητα των προϊόντων, η οποία ανά προϊόν ορίζεται ως κατωτέρω:

Προϊόντα Καπνού

  • Τσιγάρα: 800 τεμάχια
  • Πουράκια (πούρα βάρους όχι πάνω από 3γρ. το τεμάχιο): 400 τεμάχια
  • Πούρα: 200 τεμάχια
  • Καπνός για κάπνισμα: 1 κιλό

Αλκοολούχα Ποτά

  • Οινοπνευματώδη ποτά: 10 λίτρα
  • Ενδιάμεσα προϊόντα: 20 λίτρα
  • Οίνοι (από τους οποίους το πολύ 60 λίτρα αφρώδεις): 90 λίτρα
  • Μπύρες: 110 λίτρα

Ποσότητα, δηλαδή, κάτω από τα όρια αυτά ανά προϊόν δεν μπορεί να προσδώσει εμπορικό χαρακτήρα στη διακίνηση, εκτός αν συνεκτιμηθεί με άλλα κριτήρια.

Ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού-Ηλεκτρονικά τσιγάρα

Το ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που αποκτά ιδιώτης για δική του χρήση και το οποίο μεταφέρει στη χώρα αυτοπροσώπως από άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. απαλλάσσεται από το φόρο κατανάλωσης. Για να προσδιοριστεί κατά πόσο το προϊόν αυτά προορίζονται για ίδια χρήση ιδιώτη, λαμβάνονται υπόψη από τις αρμόδιες αρχές τα εξής τουλάχιστον στοιχεία: α) η εμπορική ιδιότητα του κατόχου και οι λόγοι κατοχής του προϊόντος, β) ο τόπος όπου βρίσκεται το προϊόν ή, ανάλογα με την περίπτωση, ο χρησιμοποιούμενος τρόπος μεταφοράς, γ) κάθε έγγραφο σχετικό με το προϊόν, δ) η φύση του προϊόντος, ε) η ποσότητα του προϊόντος, για την οποία, ως αποδεικτικό στοιχείο ορίζεται: ι) για το ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού το ποσοτικό όριο των 13 γραμμαρίων μείγματος καπνού που περιέχεται σε αυτό το προϊόν καπνού και το οποίο αντιστοιχεί σε 2) πακέτα και ιι) για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα το ποσοτικό όριο των 20 χιλιοστόλιτρων (ml) υγρών αναπλήρωσης που περιέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το οποίο αντιστοιχεί σε 2 φιαλίδια.