Ήπια ενίσχυση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο αλλά και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία βελτιώθηκαν τον Οκτώβριο και ανήλθαν στις 112,9 μονάδες από 106,9 μονάδες το Σεπτέμβριο ενώ συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι η άνοδος κατά 9,1 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση είναι ισχυρότερη έναντι της αύξησης στην ΕΕ 27 που ήταν 4,2%.

Ισχυρή κατά 24,6% καταγράφεται στις εξαγωγές στη βιομηχανία τον Αύγουστο αλλά την ίδια στιγμή αυξάνεται και το εμπορικό έλλειμμα στα 2,6 δισ. ευρώ από 1,8 δις. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο το Σεπτέμβριο υπήρξε αύξηση του κόστους κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδική αναφορά γίνεται στο δελτίο για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) που έχει 4 πυλώνες: την Πράσινη Μετάβαση, την Ψηφιακή Μετάβαση, την Απασχόληση-Δεξιότητες-Κοινωνική Συνοχή, και το Μετασχηματισμό της Οικονομίας-Ιδιωτικές Επενδύσεις.

Το σύνολο των επιδοτήσεων της ΕΕ ανέρχεται σε 18,4 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 12,7 δισ. ευρώ και έως τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ενταγμένα 48 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,76 δισ. ευρώ.