«Ο Βαρουφάκης στον λάκκο με τα λιοντάρια» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από τις Βρυξέλλες, στις οικονομικές σελίδες της συντηρητικής εφημερίδας Figaro.

Ο μαχητικός φαλακρός υπουργός που έχει γοητεύσει τα πλήθη στην Αθήνα, έφθασε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής.

«Τα μεγάλα όμως θηρία του Eurogroup δεν προτίθενται να μαλακώσουν από τα επιχειρήματά του, ούτε να του διαθέσουν περισσότερο χρόνο. Για την ώρα, όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ακαμψία» εκτιμά η Φιγκαρό. Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολιτική ανταλλαγή απόψεων», ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ που μετακινήθηκε από την Ουάσιγκτον ακύρωσε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, τις τελευταίες 48 ώρες η κυβέρνηση αυξάνει τις κινήσεις αντιπερισπασμού με επαφές σε Μόσχα, Πεκίνο και ΟΟΣΑ. H Μόσχα όμως έχει άδεια ταμεία, ο ΟΟΣΑ δεν έχει τράπεζα και η Κίνα δεν ξεχνάει τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι του Πειραιά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Με τίτλο «Η Ευρωζώνη παίζει το χαρτί της αποφασιστικότητας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης» η οικονομική «Λεζ Εκό» φιλοξενεί άρθρο για τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας: «Ήταν η πρώτη αναμέτρηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο συμβιβασμός αναμένεται μάλλον στο Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου» υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες Αν Μπόερ.

Ήταν ένα «βάπτισμα πυρός» για τον Έλληνα υπουργό. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν απομακρυσμένες από το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης» εκτιμά η συντάκτης και προσθέτει: « Ο πολιτικός στόχος των ομολόγων του ήταν να του υπενθυμίσουν ότι όποιες και εάν είναι οι αλλαγές κυβέρνησης, οι Συνθήκες και οι δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστές».

«Η προσπάθεια αναμένεται επίπονη» εκτιμά η συντάκτης. Όλοι οι υπουργοί ήταν σύμφωνοι ότι το χρέος είναι χρέος και δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί. Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «η Γαλλία επιθυμεί ένα διάλογο ανοικτό και με κατανόηση, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι χθες όπως σήμερα ανήκει στην ΕΕ».
Για τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί «υπάρχουν περιθώρια κινήσεων, αλλά θα είναι δύσκολο να σώσει κάθε πλευρά τα προσχήματα». «Πέρα από τη σημειολογία, όπως η αλλαγή του ονόματος για την τρόικα, παραμένει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας μιας χώρα που υποφέρει» καταλήγει η συντάκτης.

«Ελλάδα: διαπίστωση της αποτυχίας στην Ευρωομάδα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Λε Μοντ».

«Παρ’ όλο που υπήρξε πρόοδος σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, το χθεσινό Eurogroup ήταν αποτυχία», σχολιάζει η συντάκτης Σεσίλ Ντικουρτιέ.

Οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα ζητούσε “τεχνική επέκταση” του προγράμματος διάσωσης ή ότι θα υπήρχε μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση και ότι στις 16 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να ανακοινωθεί επίσημα μια επέκταση του σχεδίου με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ενδεχομένως ελληνική δέσμευση, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Σημειώνοντας ότι «είναι αμοιβαίο συμφέρον η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη» η Ντικουρτιέ αναγνωρίζει ότι σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε συμβιβασμός και κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να πεισθεί ο κ. Βαρουφάκης. Υπήρχε όμως η πεποίθηση ότι τουλάχιστον θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για ένα “πρόγραμμα εργασίας” των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τη Μοντ, απαιτούνται ακόμα έντονες πολιτικές διεργασίες για να βρεθεί κοινός τόπος. Από τη μία, η ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί εύκολα να παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με την ευρωζώνη εκτός πλαισίου μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πρέπει να δεχθούν ότι και η Αθήνα έχει κόκκινες γραμμές, όπως ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλα μέτρα λιτότητας και ότι απορρίπτει την τρόικα.
Το σημαντικό είναι να συνεχισθούν οι προσπάθειες από όλους, … από τη στιγμή που αποφεύχθηκε η σύγκρουση του Βαρουφάκη με τους ομολόγους του, καταλήγει το δημοσίευμα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.