Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις επενδυτικές δαπάνες τους για να ενισχύσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό θα ήταν πιο αποτελεσματικό από την αγορά μεγάλων ποσών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να μειωθούν τα επιτόκια.

Ο κ. Νοβότνι δήλωσε, επίσης, ότι αναμένει πως το ευρώ θα συνεχίσει να εξασθενεί έναντι άλλων νομισμάτων, αναφέροντας ως λόγο τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει πιο χαλαρή τη νομισματική πολιτική της από άλλες κεντρικές τράπεζες. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η διαφορετική κατεύθυνση στις πολιτικές επιτοκίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ», δήλωσε ο κ. Νοβότνι, προσθέτοντας ότι το αδύναμο ευρώ αναμένεται να ενισχύσει τις εξαγωγές και να περιορίσει τους κινδύνους από τη μείωση των τιμών καταναλωτή, δηλαδή τον αποπληθωρισμό. Ο κ. Νοβότνι είναι μέλος του 24μελού Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία αποφασίζει για τα επιτόκια και τις άλλες πολιτικές της.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ενέτειναν τις προσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να καταφύγει σε πιο δραματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας τους επόμενους μήνες για να αποτρέψει μία ενδεχόμενη ύφεση και αποπληθωρισμό, κυρίως με την αγορά κρατικών ομολόγων, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το Σάββατο διατήρησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε εντός των αρμοδιοτήτων της. Η αγορά κρατικών ομολόγων είναι δυνατή βάσει των κανόνων της ΕΚΤ, αναφέρει η WSJ, αν και το μέτρο αυτό είναι εξαιρετικά μη δημοφιλές στη Γερμανία, όπου προκαλεί πληθωριστικούς φόβους.

Ο κ. Νοβότνι δήλωσε ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές στην Ευρώπη, αναφέροντας μία πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ. «Εάν υπάρχει μία τεράστια κρίση, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Αλλά με τη σημερινή κατάσταση, νομίζω ότι είναι πολύ πιο λογικό να συζητηθούν αυτά τα επενδυτικά προγράμματα από το να συζητηθούν οι προοπτικές μίας ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο ίδιος ζήτησε υπομονή, ώστε να αφεθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η ΕΚΤ να επηρεάσουν την οικονομία. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να καθοδηγούμαστε από ορισμένους σχολιαστές για να δημιουργούμε μία νέα πρωτοβουλία κάθε μήνα. Είμαι σαφώς υπέρ μίας σταθερής προσέγγισης και νομίζω ότι αυτό είναι που κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Νοβότνι.