«Το ΑΕΠ της Ελλάδας, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, αρχίζει ξανά να αυξάνεται. Η θεραπεία φέρνει αποτελέσματα» εκτιμά σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Η αρθρογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι υπογραμμίζει ότι «όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, το 2015 θεωρεί ότι θα καταφέρει να πετύχει σχεδόν τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες», ενώ «το πρωτογενές πλεόνασμα – το πιο ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης όσον αφορά τα δημοσιονομικά – θα φθάσει το επόμενο έτος το 2,9%».

«Βάσει των στοιχείων αυτών, σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά, η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ μπορεί να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον κατά έναν χρόνο νωρίτερα, στο τέλος του 2014, αντί για τις αρχές του 2016» προσθέτει το άρθρο της La Stampa.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «η χώρα εισέρχεται σε μακρά περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης και πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, θα μειώσει την ανεργία και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής πολλών Ελλήνων».

Η La Stampa υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι «η ανεργία θα αγγίξει και φέτος το τρομακτικό ποσοστό του 24,5%, αλλά το 2015 προβλέπεται μείωσή της στο 22,5%», και παράλληλα αναφέρει ότι «με τον αέρα κυβερνητικής κρίσης που πνέει εδώ και μήνες στην Αθήνα», η κυβέρνηση Σαμαρά συμπεριέλαβε στον νέο προϋπολογισμό μείωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όσον αφορά τις πιθανές εξελίξεις σχετικά με την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, η Τόνια Μαστρομπουόνι γράφει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει τεράστιες δυσκολίες στο να καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου» και καταλήγει σημειώνοντας ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών «διάφορες δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα που κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 8 μονάδες. Αρκετό για να εξασφαλίσει το γενναιόδωρο πριμ πενήντα εδρών, που προβλέπει ο ελληνικός εκλογικός νόμος, αλλά όχι για να κυβερνήσει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ».