Μαζική στροφή στην «πράσινη» ενέργεια πραγματοποιούν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, ωθούμενοι από την αύξηση του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής εξαιτίας της θεαματικής ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ, το σύνολο των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων θα αποσυρθεί ως το 2023 ενώ η νέα υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ως τα μέσα της δεκαετίας και με αυξημένη ισχύ, στα 1000 μεγαβάτ αντί για 610 που είναι οι προδιαγραφές για το λιγνίτη. Παράλληλα εφαρμόζεται φιλόδοξο πλάνο διείσδυσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προβλέπει την κατασκευή, αυτόνομα ή με επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουν ήδη συναφθεί, φωτοβολταϊκών και αιολικών συνολικής ισχύος 1300 μεγαβάτ ως το 2023.

«Ναυαρχίδες» του πράσινου μετασχηματισμού της ΔΕΗ είναι τα φωτοβολταϊκά ισχύος 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη που εντάσσονται και στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Συνολικά το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ περιλαμβάνει έργα ισχύος 6 GW (2 GW φωτοβολταϊκά και 4 GW αιολικά).

H ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες κατασκευάζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ισχύος 204 MW στην περιοχή της Κοζάνης. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 300 GWh, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων.

Σε λειτουργία βρίσκονται 7 φωτοβολταϊκά σε ακίνητα του Ομίλου συνολικής ισχύος 19 MW, αιολικό πάρκο ισχύος 7 MW στην Πύλο του Ν. Μεσσηνίας και 11 φωτοβολταϊκά συστήματα αυτό-παραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, σε ισάριθμα πρατήρια υγρών καυσίμων ΕΚΟ και ΒΡ. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των ΕΛΠΕ προβλέπει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 600 μεγαβάτ.

Ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω του ELICA GROUP, έχει θέσει σε λειτουργία αιολικά και Φ/Β πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 450 MW. Επιπροσθέτως, διαθέτει σε φάση ώριμης αδειοδότησης περισσότερα από 2100 MW Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα, με έμφαση στο Αιγαίο. Σε αυτά περιλαμβάνεται συστοιχία Αιολικών Πάρκων ισχύος 1000 MW στην Κρήτη και το υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο της Αλεξανδρούπολης- Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο όμιλος της Μότορ Όιλ ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά έντεκα εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW, που βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Κεφαλλονιά, ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW και επιπλέον χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.

Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τον Οκτώβριο του 2019 με την εξαγορά του 85% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. συνολικής ισχύος 10MW. Έκτοτε έχει επενδύσει σε εξαγορές αιολικών και φωτοβολταϊκών, ξεπερνώντας, σε διάστημα 18 μηνών, τον στόχο των 300MW.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.