Η Σερβία εισήλθε σήμερα στο δεύτερο χρόνο εφαρμογής της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερο εμπορικός εταίρος της χώρας. Βασικός στόχος της Συμφωνίας είναι η δημιουργία μιας ελεύθερης εμπορικής ζώνης, ενώ το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ήταν να εξασφαλιστεί η συνεχής ανάπτυξη του εμπορίου, με τις εξαγωγές να αυξάνονται.

Στα οφέλη της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης περιλαμβάνεται, επίσης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Σερβία και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστη ο μεγαλύτερος επενδυτικός εταίρος της Σερβίας, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου κυβερνητικού γραφείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Σερβίας, κατέχοντας το 64,3% του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η αξία των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε αύξηση 16,1% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, ανοδική (+4,3%) ήταν η εξέλιξη της αξίας των εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σερβία καταγράφει σταθερά αυξητική τάση των εξαγωγών στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνοδεύεται από μια, επίσης, σταθερή, όμως, μειωμένη αύξηση των εισαγωγών από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Σε ό,τι αφορά τους πλέον σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς των σερβικών προϊόντων που απορροφώνται από τις αγορές των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Ιταλία κατέχει την πρώτη θέση, καθώς σ’ αυτήν κατευθύνθηκε το 28,4% του συνόλου των σερβικών εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, με ποσοστό 18,7% και ακολουθούν η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Κροατία.

Στο πεδίο των εισαγωγών, η Γερμανία κρατά τα «σκήπτρα» κατέχοντας το 18,9% των συνολικών εισαγωγών της Σερβίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθούν η Ιταλία με ποσοστό 18,7% και η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Γαλλία.

Εξαιτίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Σερβία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα με την Ιταλία, έναν βασικό εμπορικό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η Σερβία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα, το πρώτο εξάμηνο του 2014 περιλαμβάνονται η Ρουμανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία.

Πέραν της δημιουργίας μιας ελεύθερης εμπορικής περιοχής, με την υπογραφή της Συμφωνίας, η Σερβία συμφώνησε, επίσης, να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε στις 31 Ιουλίου ένα αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Υιοθέτηση του (ευρωπαϊκού) Κεκτημένου που καθορίζει τις δραστηριότητες που σχεδιάζονται για την περίοδο 2014-2018.