Οι ενώσεις των εργοδοτών στο Ισραήλ ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον του μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων που κατασκευάζονται στους ισραηλινούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης και τόνισαν ότι είναι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι αυτοί που κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες μιας τέτοιας εκστρατείας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων, της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών, το «αφεντικό των αφεντικών» του Ισραήλ, ο Ζβι Ορέν, έγραψε σε περίπου 30 Ευρωπαίους και Παλαιστίνιους ομολόγους του προκειμένου να τους προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα μποϊκοτάζ στην απασχόληση των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ένωσης, 22.500 Παλαιστίνιοι εργάζονται στους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης. Από αυτό το σύνολο, οι 6.000 εργάζονται σε 600 βιομηχανικές επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ισραηλινούς.

Οι υπόλοιποι εργάζονται στους τομείς της οικοδομής και της γεωργίας. Επιπλέον 28.520 Παλαιστίνιοι εργάζονται νόμιμα στο Ισραήλ και σχεδόν 20.000 είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Είναι προφανές ότι εάν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής (στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ) επηρεαστούν από ένα μποϊκοτάζ οι εργαζόμενοι τους θα πληγούν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάνι Καταρίβας, υπεύθυνος του διεθνούς τμήματος της Ένωσης.

Σε αυτήν την επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Ζβι Ορέν τους ζητά «βοήθεια και συμπαράστασή προκειμένου να πειστεί η κοινότητα των επικεφαλής των επιχειρήσεων των χωρών σας να μη καταφύγει σε οικονομικά μέσα για να τιμωρήσει τους βιομηχάνους και τους εξαγωγείς του Ισραήλ».

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο την περιοχή μας σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη» στην πλευρά των Ισραηλινών αλλά και των Παλαιστινίων, προειδοποίησε ο Ζβι Ορέν.

Ο Ορέν απευθυνόταν κυρίως στους υπευθύνους εργοδοτικών οργανώσεων στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε μετά την απαγόρευση των εξαγωγών αρχής γενομένης από 1ης Σεπτεμβρίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς εποικισμούς.

«Σε συμφωνία με τις προηγούμενες αποφάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει πια την εξουσία των αρχών κτηνιατρικής επιθεώρησης του Ισραήλ προκειμένου να εγκρίνει την εξαγωγή πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από τους εποικισμούς» επιβεβαίωσε πρόσφατα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μια εκστρατεία υπέρ του «μποϊκοτάζ, της αποεπένδυσης, των κυρώσεων» έχει εκ νέου ξεκινήσει στο εξωτερικό μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε την 8η Ιουλίου και έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει την ζωή σε 2.100 Παλαιστίνιους και πλέον, στην πλειονότητά τους άμαχους.

Αυτές οι εκκλήσεις υπέρ ενός εμπάργκο δεν θα έχουν παρά έναν «ασήμαντο» οικονομικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τον Ντάνι Καταρίβας.

Από τις ετήσιες εξαγωγές ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο τα 200-300 εκατομμύρια προέρχονται από τους εποικισμούς, ήτοι λιγότερο από το 0,5% των πωλήσεων στο εξωτερικό.