Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και ο χρόνος ολοκλήρωσης της άσκησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου στη σκακιέρα του ΕΝΦΙΑ. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας αποκαλύπτει ότι έχει «κλειδώσει» για τον Μάρτιο η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ, όλα είναι ανοιχτά.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χαρακτηριστικά ότι η υπό εξέλιξη άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών και η προβολή στον ΕΝΦΙΑ δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από φέτος σημειώνοντας με νόημα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία και τις συνθήκες που θα έχει διαμορφώσει στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα εναλλακτικά σενάρια είναι οι ανατροπές στη φορολογία ακινήτων να σπάσουν σε δύο φάσεις. Φέτος να προχωρήσει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 περιοχές σ όλη τη χώρα και τον επόμενο χρόνο να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο οι θεσμοί στη έκθεση αξιολόγησης προαναγγέλλουν ολοκλήρωση της άσκησης της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές μέσα στο Μάρτιο και υπογραμμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Απριλίου με στόχο να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις κυρίως στους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την έκθεση «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο δημοσιονομικός χώρος 300 – 400 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων και κυρίως από την επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης στις 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο προβλέπονται φέτος έσοδα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τις τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές ακινήτων και σύμφωνα με τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές.

Μόλις ολοκληρωθεί ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τρέξουν την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν.

Μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ

Για να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα φέρει ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία αλλά περισσότερους φόρους σε όσους κατέχουν μεγάλης αξίας ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά π.χ. Μύκονο και Σαντορίνη ή σε τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο απυρόβλητο της Εφορίας.

Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «αν η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».