Το τρίτο lockdown  φαίνεται πως χαλάει τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων. Το ενδεχόμενο να «παγώσει» και  φέτος η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι πλέον ορατό.

Μετά και την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές δυσκολεύει αρκετά. Εάν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως και συγκεκριμένα μέχρι το Μάιο, τότε ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από το Σεπτέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Το σενάριο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, όπως  λένε στο υπουργείο Οικονομικών που βλέπουν τα εμπόδια που  προκαλεί η πανδημία στο έργο της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης  των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Όμως και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν αποκλείει μία αναβολή στην ολοκλήρωση της άσκησης των αντικειμενικών. Όπως έχει δηλώσει  «υπάρχει μία άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αν ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Επίσης και η  ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει φέτος σε καμία αύξηση στις τιμές ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται στο αντικειμενικό σύστημα ζητώντας παράλληλα μείωση του ΕΝΦΙΑ και σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Στην περίπτωση που οι νέες αντικειμενικές αξίες μεταφερθούν για το 2022, τότε και οι νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αναβληθούν για το 2022.

Αυξήσεις έως 100%

Πάντως οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών  έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Βέβαια, για το 90% των τιμών που εισηγήθηκαν,  δεν έχουν λάβει υπόψη τους καθόλου την επίδραση της πανδημίας στην αγορά των ακινήτων καθώς αυτές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου του 2020 πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί της αγοράς, τα ακίνητα αντιστέκονται στην πανδημία και οι τιμές παραμένουν στα ύψη καθώς εκτιμάται ότι οι αγοραπωλησίες θα πάρουν ξανά τα πάνω τους μετά το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα αφήνει πίσω της τον εφιάλτη του κορωνοϊού.