Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Το εγκώμιο του Γιάννη Στουρνάρα έπλεξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21:09
11/06/2014
Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
2
loading

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά την λήξη της ισχύος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και επανέλαβε την ετοιμότητα της Γερμανίας να συμβάλει.

Από την πλευρά του ο μέχρι χθες υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο προσκεκλημένος του κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα αφιερωμένη στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης μετά το 2015 και ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι για να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό κενό» με ίδιες δυνάμεις της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι η πρόθεση των εταίρων να βοηθήσουν πρέπει να θεωρείται θετική στάση και όχι αρνητική.

«Είπαμε τότε, και αυτό που είπαμε τότε το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία και όταν ερωτώμαι, ότι, εάν θα καθίστατο απαραίτητο και η Ελλάδα μέχρι τότε έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο και έχει κάνει, ότι θα ήμασταν τότε διατεθειμένοι να σκεφτούμε για περαιτέρω μέτρα (ενν.βοήθειας). Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και σε αυτό εμμένουμε. Αλλά εάν αυτό θα είναι έτσι, θα το δούμε. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί, αποδεικνύει ακριβώς αυτό», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και εξέφρασε για μία ακόμη φορά τον μεγάλο σεβασμό του για τις προσπάθειες των Ελλήνων και τις επιτυχίες της Ελλάδας, η οποία, «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά» και έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θα αναλάβει την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην βελτίωση των δημοσιονομικών και οικονομικών στοιχείων της χώρας, στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία, όπως ανέφερε, είναι και πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, αλλά και στην μερική επιστροφή της χώρας στις αγορές, για να καταλήξει λέγοντας ότι είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν πράγματι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση και τονίζοντας ότι είναι πιθανόν να την εξασφαλίσει με δικά της μέσα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον έναν νέο υπουργό Οικονομικών, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τον νέο του συνάδελφο, αλλά τόνισε ότι προσβλέπει στην γνωριμία τους, η οποία θα γίνει σύντομα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει και με εκείνον την καλή συνεργασία. «Το δήλωσε στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός, το είπε επίσης και ο Γιάννης Στουρνάρας. Η αλλαγή στην θέση του υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει αλλαγή και στην πολιτική. Πιστεύω ότι (η αλλαγή) δεν δείχνει κάποια αλλαγή στην πολιτική», επισήμανε.

«Έτσι ηχεί η Ευρώπη» είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που έχει καθιερώσει η γερμανική κυβέρνηση, με στόχο να αναδείξει, όπως τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ότι «η Ευρώπη δεν είναι μόνο χρήμα, οικονομία και χρέη», αλλά και πολιτισμός. «Ο Homo Sapiens δεν είναι Homo Economicus», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Thanatos

  εγκώμιο του μισάνθρωπου στον Γιάννης........
  σωωωωωπα.... δε το πιστεύω
  ποιός τη χαρη σου γιαννακη στήσαν και ανασχνματισμο για να πας φυτευτός στη τραπεζα της ελλάδος....
  κύστερα θα καααααθομαι ...... πουλεγε ο σχωρεμενος ο ΜΙΜΗΣ Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  Βαλαν κιενα φίκο στη θεση σου να τον ποτιζει το γερμανικο φρικιό......

 2. avatar Δημητρης

  Νάτος πάλι .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει