Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2015, το οποίο προβλέπει αναλήψεις υποχρεώσεων, ύψους 145,6 δισ. ευρώ και πληρωμές, ύψους 142,1 δισ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον επίτροπο προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόβσκι, «παρά τους λιγότερους πόρους, ο προϋπολογισμός του 2015 συμβάλει στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση». Ο ίδιος επισήμανε ότι «το σχέδιο προϋπολογισμού 2015 ανέρχεται στο 1% του συνδυασμένου ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος όλων των κρατών μελών και λαμβάνει υπόψη σημαντικά σημερινά και μελλοντικά ζητήματα, όπως η ουκρανική κρίση ή η ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., επανακαθορίζοντας τους στόχους των περιορισμένων ευρωπαϊκών πόρων» σημείωσε ο επίτροπος Προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναλήψεων υποχρεώσεων που προτείνει, αφορά μελλοντικά σχέδια που θα καταστήσουν οικονομικά ισχυρότερη την Ευρώπη, ενώ περίπου το 40% των πληρωμών αφορά χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. σχέδια της δημοσιονομικής περιόδου 2007- 2013.

Επιπλέον, η Επιτροπή σημειώνει ότι η προτεινόμενη αύξηση των αναλήψεων υποχρεώσεων κατά 2,1% και των πληρωμών κατά 1,4% απορροφάται στην πράξη από το εκτιμώμενο ποσοστό πληθωρισμού για το 2015.

Οι αναλήψεις υποχρεώσεων εστιάζουν στα νέα προγράμματα (ΠΔΠ 2014- 2020) και σχεδόν το 60% του προτεινόμενου ποσού διατίθεται για προγράμματα που στηρίζουν τους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, της νεολαίας και των επιχειρήσεων.

Η μερίδα του λέοντος των πιστώσεων πληρωμών διατίθεται για τομείς που τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και την απασχόληση (+29,5% σε σύγκριση με το 2014), όπως η έρευνα (Ορίζοντας 2020), τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, οι μεταφορές και οι ΤΠΕ (Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη») ή η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων.

Άλλοι τομείς στους οποίους παρατηρείται αύξηση των πληρωμών είναι το άσυλο, η μετανάστευση και το Ταμείο Ένταξης (+140%) και η προστασία της υγείας και των καταναλωτών (+20%).

Το λειτουργικό κόστος της Ε.Ε. παραμένει σταθερό, περίπου στο 4,8% του συνολικού προϋπολογισμού. Η αύξησή του (+1,6%) βρίσκεται περίπου στο επίπεδο του αναμενόμενου πληθωρισμού και, ως εκ τούτου, δεν αυξάνεται σε πραγματικές τιμές. Στο σχέδιο προϋπολογισμού ενσωματώνεται επίσης η τρίτη μείωση του προσωπικού κατά 1% σε διάστημα τριών ετών.

Επίσης η Επιτροπή προτείνει περαιτέρω μείωση, κατά 1%, του προσωπικού της, που αποτελεί την τρίτη μείωση μέσα σε τρία χρόνια. Παράλληλα η Επιτροπή προτείνει μείωση των δαπανών και των αιτήσεων προσλήψεων προσωπικού των άλλων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., με στόχο την καλύτερη ευθυγράμμισή τους προς τον στόχο μείωσης του προσωπικού κατά 5% την επόμενη πενταετία, ενώ εφαρμόζει και άλλους περιορισμούς διοικητικών δαπανών.

Το σχέδιο προϋπολογισμού 2015 πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια ακολουθεί περίοδος συνδιαλλαγής 21 ημερών εντός της οποίας το Συμβούλιο και του Κοινοβούλιο πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό.