Το ποσοστό της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μειώθηκε στο 6,3% του ενεργού πληθυσμού τον Απρίλιο, καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση στατιστικών στοιχείων για την απασχόληση (Bureau of Labor Statistics, BLS).

Με βάση στοιχεία για τα νοικοκυριά που συνέλεξε η υπηρεσία αυτή, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, για να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν η αμερικανική οικονομία πληττόταν από την ύφεση της περιόδου 2007-2009.

Μια χωριστή έρευνα της κυβέρνησης στις τάξεις των επιχειρήσεων κατέγραψε ότι 288.000 άνθρωποι προστέθηκαν στα μισθολόγια τον περασμένο μήνα, μια αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2012.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η βραδεία ανάπτυξη η οποία είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο —0,1% σε ετήσια βάση— οφειλόταν στην κακοκαιρία και προσωρινούς παράγοντες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση.

«Οι επιχειρήσεις δημιούργησαν 9,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε 50 συναπτούς μήνες αύξησης της απασχόλησης», επισήμανε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ομπάμα επανέλαβε την έκκλησή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να εγκρίνει μέτρα όπως δημόσια έργα και δαπάνες για τη συντήρηση υποδομών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο —οι Δημοκρατικοί, στους οποίους ανήκει, ελέγχουν τη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων— όπου είναι δυνατόν, αλλά παράλληλα «θα συνεχίσω να ενεργώ μονομερώς όπου πρέπει ώστε να εξασφαλίσω πως κάθε Αμερικανός ο οποίος εργάζεται σκληρά θα έχει την ευκαιρία να προκόψει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Ομπάμα είπε ότι η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και η Μέρκελ δήλωσαν ότι έχουν «δεσμευτεί», έχει «ζωτική σημασία» τόσο για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, όσο και για την τόνωση των εξαγωγών.