Ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία δεν θα πρέπει να «θεωρείται δεδομένος», όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση, προειδοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα . ( … ) Όταν οι κίνδυνοι αυξάνονται , η αναζήτηση για ασφάλεια και ποιότητα ωθούν τους επενδυτές στις αγορές των ΗΠΑ (…)αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο », ανέφερε ο Τζακ Λου σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί επί σειρά εβδομάδων, τους ρεπουμπλικάνους να δεχτούν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για να αποφύγει τη χρεοκοπία η χώρας .«Πριν από την παράλυση του προϋπολογισμού ( που ξεκίνησε πριν από έντεκα ημέρες) , όλα τα σημάδια έδειχναν ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ », δήλωσε ο Λου.

«Εάν το Κογκρέσο ενεργήσει γρήγορα , αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν εκ νέου τις συνομιλίες , αλλά οι προοπτικές μιας συμφωνίας είναι ακόμα ασαφείς.