Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει η ελληνική μεταποίηση με τις νέες παραγγελίες να παραμένουν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που δημοσιοποίησε σήμερα η εταιρεία Markit ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρέθηκε σε φάση σταθεροποίησης τον Αύγουστο.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών, κλείνοντας στις 48,7 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 47 μονάδες του προηγούμενου μήνα.

Ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση κατά τη διάρκεια των επτά από τις οκτώ τελευταίες περιόδους της έρευνας, υποδεικνύοντας σταθερή επιβράδυνση σε σύγκριση με τον ταχύ ρυθμό συρρίκνωσης που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, ενώ τείνει να σταθεροποιηθεί.

Από τις πιο ενθαρρυντικές εξελίξεις που υπέδειξε η έρευνα του Αυγούστου, ήταν η σταθερή τάση του όγκου των νέων παραγγελιών και η ελαφριά αύξηση των εξαγωγών. Αν και τον επόμενο μήνα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, είναι πιθανό να διακοπεί η πτωτική πορεία της παραγωγής αγαθών, η οποία φέρει ήδη ενδείξεις επιβράδυνσης, και να γεννηθούν ελπίδες για διαφαινόμενη ανάκαμψη πριν από το τέλος του έτους.

Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν μόλις μέτρια και με το βραδύτερο ρυθμό σε διάστημα τρεισήμισι ετών. Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους συμπιέστηκαν, καθώς η άνοδος των τιμών εισροών επιταχύνθηκε, ενώ οι χρεώσεις υποχώρησαν.

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ενώ ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2009.

Η βελτιωμένη τάση της εισροής νέων παραγγελιών, η οποία παρέμεινε στην κυριολεξία αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλλε στα συνολικά επίπεδα της παραγωγής. Το γεγονός αυτό σήμανε το τέλος μιας περιόδου συνεχούς υποχώρησης των νέων εργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009.

Οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ελαφρά αύξηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών από πελάτες του εξωτερικού. Παρότι πρόκειται μόνο για ελαφριά αύξηση, εντούτοις, αντιπροσωπεύει μια ταχεία στροφή από το σημαντικό ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Αν και καταγράφηκε σημαντική βελτίωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα επίπεδα απασχόλησης στα εργοστάσια των κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν οριακά βραδύτερος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου. Η τελευταία δε μείωση των επιπέδων στελέχωσης ήταν η λιγότερο σημαντική σε διάστημα 43 μηνών. Σύμφωνα με την Markit η απασχόληση είναι πιθανό να εξακολουθήσει να υποχωρεί.