Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία Markit. Ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας PMI, που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να καταγράψει την πορεία και τις προοπτικές στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 51,7 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Ιούλιο (κάθε ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2011 και υπερβαίνει όλες τις προβλέψεις που είχαν γίνει σε έρευνα του Reuters, όπου η μέση ένδειξη ήταν στις 50,9 μονάδες.

Στην αύξηση του δείκτη, τονίζει το ΑΜΠΕ, συνέβαλε καθοριστικά η ενίσχυση των επιδόσεων της γερμανικής οικονομίας, η οποία επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγές, με το σύνθετο δείκτη PMI να αυξάνεται στις 53,4 μονάδες από 52,1 τον Ιούλιο. Αντίθετα σημειώθηκε επιβράδυνση στη γαλλική οικονομία, όπου ο δείκτης υποχώρησε στις 47,9 από 49,1 μονάδες. Η κατάσταση συνέχισε να βελτιώνεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης – για τις χώρες της οποίας θα παρουσιασθούν αναλυτικά στοιχεία στις αρχές Σεπτεμβρίου – σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit Κρις Γουίλιαμσον. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδηλώνουν ρυθμό ανάπτυξης 0,2% έως 0,3% στην Ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η οικονομία της Ευρωζώνης βγήκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 από τη μακρότερη ύφεση στην ιστορία της, καθώς το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης τον Αύγουστο, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 51 μονάδες από 49,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, ενώ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση ενισχύθηκε στις 51,3 μονάδες από 50,3 μονάδες. Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο σε υψηλό 27 μηνών, στις 53,4 μονάδες από 52,3 μονάδες. Παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, οι προσδοκίες μεταξύ των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε από το υψηλό 16 μηνών του Ιουλίου, ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μείωσαν με ταχύτερο ρυθμό το προσωπικό τους.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης είχε μεγαλύτερη δυναμική τον Αύγουστο, καθώς οι επιχειρήσεις της μεταποίησης και του τομέα των υπηρεσιών κατέγραψαν τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Έως τώρα, το τρίτο τρίμηνο διαμορφώνεται ως το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία από την Άνοιξη του 2011… Η άνοδος καθοδηγείται από τη Γερμανία, όπου η ανάκαμψη επιταχύνθηκε ξανά τον Αύγουστο, λόγω της αύξησης της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης. Ένα μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει για τη δυνατότητα της Γαλλίας να επανέλθει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη… Η ροή των στοιχείων συνέχισε να βελτιώνεται εκτός της Γαλλίας και της Γερμανίας, υποδηλώνοντας ότι μία από καιρό αναμενόμενη ανάκαμψη φαίνεται να διαμορφώνεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η παραγωγή και οι παραγγελίες αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2011, με βελτίωση ευρείας κλίμακας στις πωλήσεις στο εσωτερικό και τις εξαγωγές, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη φαίνεται επίσης πιο διατηρήσιμη», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.