Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν την Τρίτη, καθώς τα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της χώρας, παρότι οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Πορτογαλία να χρειαστεί περαιτέρω δανεισμό.

Τα πορτογαλικά ομόλογα παρέμειναν σταθερά καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου αναμενόταν να ξεπεράσει την ψήφο δυσπιστίας που αναμένεται να διεξαχθεί στη βουλή την Πέμπτη, μετά την σχετική πρωτοβουλία των Πρασίνων.

Συνεχίζουν ωστόσο να υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο Πάσους Κουέλιου και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζουζέ Σεγκούρου μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία έως την 21η Ιουλίου, με δεδομένες τις διαφωνίες τους όσον αφορά τις πολιτικές λιτότητας.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα είχε απορρίψει την πρόταση του πρωθυπουργού να ξεπεραστεί η ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό με έναν ανασχηματισμό, καλώντας αντ’ αυτού να συναφθεί μια συμφωνία “εθνικής σωτηρίας” μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της χώρας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και η χώρα να εξέλθει από το μνημόνιο τον Ιούνιο του 2014.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μια παρατεταμένη πολιτική κρίση να οδηγήσει την Πορτογαλία να ζητήσει μια δεύτερη δανειακή σύμβαση, κάτι που πιθανόν θα ωθούσε την τρόικα να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατούν ιδιώτες (Private Sector Involvement, PSI).

Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων μειώθηκαν 20 μονάδες βάσης στο 7,06%, ενώ τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 16 μονάδες βάσης, στο 7,23%, υποχωρώντας από το 8% στο οποίο είχε φτάσει την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ στην Ισπανία, οι επενδυτές δεν φάνηκαν να πτοούνται από τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς. Τα επιτόκια για τα 10ετή ισπανικά ομόλογα έπεσαν 4 μονάδες βάσης, στο 4,66%, ενώ τα αντίστοιχα ιταλικά παρέμειναν αμετάβλητα, με το επιτόκιό τους στο 4,47%.