Πίεση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ενώ αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στην Handelsblatt ότι νέο «κούρεμα» θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα βοήθειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και, με δεδομένο τον περιορισμό του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως τον Δεκέμβριο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το περιοδικό αναφέρει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα συμμετείχε στην αναδιάρθρωση ο δημόσιος τομέας, δηλαδή.

«Θα θιγεί κυρίως η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία έχει χορηγήσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια και επιπλέον το γερμανικό μερίδιο στη βοήθεια του μηχανισμού ευρωδιάσωσης υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ» επισημαίνεται.

Στο ίδιο πλαίσιο, η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», αναφερόμενη στο γερμανικό δημοσιονομικό δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι η χορήγηση πιστώσεων μπορεί να εγκρίνεται μόνον εφόσον θεωρείται ασφαλής η επιστροφή των χρημάτων, φιλοξενεί δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτρέπεται να χορηγήσει δάνεια, μόνο εάν είναι αρκετά σίγουρος ότι τα χρήματα θα επιστραφούν και αυτό δεν μπορεί να ισχύει μετά από κούρεμα χρέους».

Αύριο και μεθαύριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα εξετάσει τις προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, η έκδοση ωστόσο της απόφασης δεν αναμένεται πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.