Από τα τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το «ευρωπαϊκο μινι-ΔΝΤ», προσφέροντας βοήθεια στις χώρες της ευρωζώνης που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα δανεισμού. Η συμφωνία για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης ολοκληρώθηκε χθες στο Eurogroup και εκτιμάται ότι θα ηρεμήσει τις ανησυχίες των αγορών, που φοβούνται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα και η κρίση δανεισμού μπορεί να προκαλέσουν ντόμινο. Η Γερμανία συναίνεσε, παίρνοντας ως αντάλλαγμα μία παράλληλη συμφωνία για την υιοθέτηση νέου Συμφώνου Σταθερότητας, με αυστηρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με την αποσαφήνιση του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού γίνεται ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ειδικού ευρωπαϊκού Οργανισμού-Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ.Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ευρωομολόγων, μέσω των οποίων ο νέος φορέας θα μπορεί να εξασφαλίζει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup αναμένεται ότι θα έχει θετική επίδραση στις αγορές, που κλυδωνίζονται τις τελευταίες μέρες καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και για τις παρενέργειες των δημοσιονομικών προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο νέος φορέας θα συσταθεί ως «όχημα ειδικού σκοπού – με μοναδική αποστολή να δανείζεται από τις αγορές, υπό την εγγύηση των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ. Θα διοικείται από ανεξάρτητο ΔΣ, αλλά οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση χωρών θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού θα λαμβάνονται ουσιαστικά από την τρόικα Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ.¨Όποια χώρα ζητήσει οικονομική βοήθιεια, θα πρέπει να συμφωνήσει με την τρόϊκα για την εφαρμογή προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης – όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker δήλωσε πως το πρόγραμμα θα «τρέξει» στο τέλος Ιουνίου, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Κομισιόν να παρέχουν λειτουργική στήριξη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δημιουργηθεί «όχημα ειδικού σκοπού» 440 δισ. ευρώ με την κάλυψη κυβερνητικών εγγυήσεων, οι οποίες θα δανείζονται από τις αγορές και θα εκδίδουν δάνεια στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα εάν είναι απαραίτητο, ενώ τα υπόλοιπα 60 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μελλοντικά πλεονάζοντα κεφάλαια από τους προϋπολογισμούς της Ε.Ε. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τα ελλείμματά τους από το 2011, ενώ χώρες με μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να επιταχύνουν τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ανακοινώσει. Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Olli Rehn κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου τόνισε πως οι χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες πρέπει να πιέσουν για εντατικοποίηση και επιτάχυνση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας.