Αμνηστία σε όλους και όχι ασυλία σε λίγους θα πρέπει να δίνει η περαίωση που αποφασίστηκε, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας πως η «κόκκινη γραμμή» με το φορολογικό παρελθόν δεν είναι ούτε «ευθεία» ούτε «συνεχόμενη» ενώ κια οι αλλαγές δεν είναι ούτε ελκυστικές ούτε ευνοϊκές.

«Περιμέναμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα ήταν περισσότερο ελκυστική στους συνεπείς και ενήμερους φορολογούμενους, αλλά δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά επιχειρείται τέτοια διάκριση», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Η περαίωση χαρακτηρίζεται «ελληνική πατέντα», η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία 32 χρόνια, τουλάχιστον μια φορά, από έξι διαφορετικές κυβερνήσεις. Αναγνωρίζεται πως πρόκειται για «χαριστική διαδικασία» που καλύπτει τη φοροαποφυγή, την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού πριν την παραγραφή, αλλά και γλυτώνει τους επιχειρηματίες από τις πολλές «χειραψίες».

Το ζητούμενο σε αυτήν τη «βιομηχανία» περαιώσεων όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να ήταν αποκλειστικά και μόνο το «κλείσιμο» των ανέλεγκτων χρήσεων όσων διασταυρωμένα και επιβεβαιωμένα είναι φορολογικά συνεπείς, ώστε να γίνουν για τους υπόλοιπους παράδειγμα προς μίμηση, σημειώνει η ΕΣΕΕ, προσθέτοντας πως αυτοί «αυτοί που ελέγχονται με τακτικό έλεγχο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι αυτοί που προσπαθούν να είναι ενήμεροι και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή οι ίδιοι και οι ίδιοι. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κάποιοι δεν έχουν ελεγχθεί για την 4ετία 2000 – 2004, ενώ οι ενήμεροι έχουν ελεγχθεί ακόμα για τη χρήση του 2008. Είναι, λοιπόν, η περαίωση ένας τρόπος για τους συστηματικά ασυνεπείς να πληρώσουν κι αυτοί κάποτε κάποιους φόρους».

Η Συνομοσπονδία δεν μπορεί να απορρίψει την περαίωση, «δυστυχώς, οι “δείκτες ασφυξίας” και η κατάσταση της αγοράς δεν το επιτρέπει», όπως αναφέρει, ούτε να διαπραγματευτεί τις εξαιρέσεις, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε την προαιρετικότητα του μέτρου.

Η μικρή μείωση της προκαταβολής, η αύξηση των δόσεων και η ειδική ρύθμιση για όσους έχουν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση τη διετία 2008-2009, δεν ικανοποιεί την πλειονότητα και φαίνεται ότι η περαίωση εξυπηρετεί περισσότερο την παράταση της παραγραφής των χρήσεων 2000-2004, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα η ΕΣΕΕ εκφράζει απορία για το γεγονός ότι « εκτός της περαίωσης παραμένουν οι έχοντες ακίνητη περιουσία, δηλαδή οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού και ενός μαγαζιού, αλλά και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Το Ελληνικό Εμπόριο ζητά τη «δραστική» μείωση του 2% ως βασικού συντελεστή περαίωσης και την αναδιανομή της ισόποσης επιβάρυνσής της, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον αυξήσεις του ΦΠΑ και των αντικειμενικών αξιών, αλλά και να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.

«Κατανοούμε ότι το οικονομικό επιτελείο με “καρότο και μαστίγιο” επιχειρεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές, αλλά δεν κατανοούμε γιατί επελέγη η ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να μας αφήνει κανένα χρονικό περιθώριο και τη δυνατότητα μιας τελευταίας παρέμβασης», καταλήγει η ανακοίνωση.