Στην αποσαφήνιση ότι τρόικα δεν είχε εγκρίνει ποτέ τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank προχώρησε χθες από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ερωτηθείς γιατί η τρόικα επέμενε στην ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank την οποία είχε εγκρίνει πριν από μερικούς μήνες ο κ. Τόμσεν τόνισε: «Δεν είχαμε “εγκρίνει” πότε αυτή την συναλλαγή. Ήταν μια συμφωνία μεταξύ δυο ιδιωτικών οντοτήτων. Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το εάν αυτή η συναλλαγή ήταν ορθή σε επίπεδο πολιτικής . Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή όπως το λέτε. Ήταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF».

Ο ίδιος εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα σημειώνοντας πως οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα τύχουν αξιοποίησης καθώς το Δημόσιο θα πρέπει να επανακτήσει τα κεφάλαια που επενδύει στις τράπεζες.

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο ΦΠΑ στην εστίαση σημείωσε πως αυτό είναι θέμα προτεραιοτήτων της δημοσιονομικής πολιτικής και των επιλογών που θα κάνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως η κατάσταση στη φορολογική διοίκηση είναι μη ικανοποιητική , ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Ακόμη, επανέλαβε πως οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους τόνισε πως στόχος είναι το χρέος να βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 και ότι οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Τόμσεν σημείωσε πως η έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιασθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στο δεύτερο 15μερο του Μάιου και ότι η δόση θα εκταμιευθεί στα τέλη Μαΐου.