Έκθεση Κομισιόν: Καμπανάκι για τα μέτρα Τσίπρα, σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:49
05/06/2019
Έκθεση Κομισιόν: Καμπανάκι για τα μέτρα Τσίπρα, σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι
17
loading

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έκανε καλό ξεκίνημα στη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθειά της, καταλήγει η τρίτη έκθεση των θεσμών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες» και ότι ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ενέχουν «κινδύνους» για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα στην έκθεσή της, η Επιτροπή κάνει λόγο για «οικονομική ανάκαμψη» που αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με την ανάπτυξη να προβλέπεται να φτάσει το 2,2% το 2019 και το 2020, από 1,9% το 2018, στηριζόμενη κυρίως από την εσωτερική ζήτηση. Η έντονη εξαγωγική επίδοση ήταν βασικός παράγοντας ανάπτυξης το 2018, αλλά αναμένεται να μετριαστεί το 2019, σημειώνει η Επιτροπή, προβλέποντας, ωστόσο ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5% περίπου το 2019 και σχεδόν 4% το 2020 σε πραγματικούς όρους.

Επίσης, αναφέρεται στην υπεραπόδοση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τρεις συνεχείς χρονιές αν και σημειώνεται ο περιορισμός των δημοσίων επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, σημειώνεται ότι παρουσιάζει περαιτέρω βελτιώσεις, «παρόλο που η μείωση της ανεργίας πάγωσε τον Οκτώβριο του 2018 στο 18,6%, κυμαινόμενη γύρω από το επίπεδο αυτό μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019». Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναφέρεται ότι ο αντίκτυπος θα υπολογιστεί σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι «σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν ισχυρή τους πρώτους μήνες μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού (Φεβρουάριος-Απρίλιος 2019), με μεγάλη αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων συμβάσεων».

«Η πραγματική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης διατηρήθηκαν, και η Ελλάδα για άλλη μια φορά υπερέβη τον κύριο στόχο της για πλεόνασμα το 2018», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι «αν και με κάποια καθυστέρηση η ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων για το τέλος του 2018 επέτρεψε την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων χρέους ύψους 970 εκατ. τον Απρίλιο του 2019». Επισημαίνεται, δε, ότι «η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακτά την πρόσβαση στις αγορές» και επωφελήθηκε από τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Ανάμεσα στα θετικά σημειώνεται ότι το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προχωρά ομαλά, με ένα μεγάλο αριθμό ελέγχων να έχουν γίνει το 2018 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, στον τομέα των κοινωνικών παροχών επισημαίνονται ως θετικά μέτρα το νέο επίδομα κατοικίας και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Εξάλλου, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι παρόλο που ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, η ρευστότητα στις τράπεζες έχει βελτιωθεί περαιτέρω και βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την καταπολέμηση των κόκκινων δανείων -αν και σε πιο χαμηλούς ρυθμούς από το αναμενόμενο.

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή βλέπει «κινδύνους» σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, που προκύπτουν από την επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και την ανατροπή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. «Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της κρίσης παραμένουν, όπως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ανεργία. Η μείωση αυτών των ανισορροπιών θα απαιτήσει πολυετή συνεχή εφαρμογή των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους, καθώς και πολλά χρόνια οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση των θεσμών.

Αναφορικά με το πακέτο μέτρων που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, η Επιτροπή σημειώνει: «Οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνουν ότι, μετά την έγκριση δημοσιονομικών μέτρων τον Μάιο του 2019, υπάρχουν κίνδυνοι για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και εφεξής, καθώς και για τη συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο το 2020». Εξάλλου εκτιμάται ότι το πακέτο, που περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και Ταμεία, τη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, την υιοθέτηση της λεγόμενης "13ης σύνταξης" και την ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων για ορισμένες συντάξεις, θα έχει δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και έπειτα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι «η έκταση του κινδύνου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των νέων σχημάτων για εξόφληση των οφειλών με δόσεις και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στα υφιστάμενα».

Επίσης, σημειώνεται ότι «η ποιότητα των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων προκαλεί ανησυχία, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες που απειλούνται περισσότερο από τη φτώχεια».

Ολόκληρη η έκθεση εδώ

Οι αρμόδιοι επίτροποι Βάλντις Ντομπρόφκσις και Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίασης της δέσμης συστάσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, τόνισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

«H Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση για να βγει από το πρόγραμμα και να διασφαλίσει ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι εντός τροχιάς», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της χώρας.

Όπως είπε, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η Ελλάδα έχει κάνει πολύ θετικά βήματα, όπως η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για τρίτη συνεχή χρονιά, η σταδιακή επιστροφή στις αγορές και η μείωση του χρέους εφαρμόζοντας τα μέτρα ελάφρυνσης.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι η έκθεση σημειώνει κάποιες καθυστερήσεις και κάποια βήματα προς τα πίσω, τα οποία, είπε, δεν αποτελούν το «σωστό δρόμο», δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τους επόμενους μήνες τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι η θέση της Επιτροπής να κάνει πολιτικά σχόλια και ότι το μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει στη σωστή τροχιά και ότι η Επιτροπή θα βοηθήσει τη χώρα στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «περιθώριο ελιγμών» εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει την επιτυχή επιστροφή στις αγορές και, επομένως, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πορεία όσο και τις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπου αναμένει μια «δύσκολη συζήτηση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Vanilla Ice

  Κάναμε τόσες θυσίες τόσα χρόνια για να σώσουμε τη χώρα μας και το μέλλον των παιδιών μας και έρχεται ο αμόρφωτος καταληψίας και μοιράζει επιδόματα σε ημέτερους. Και ταυτόχρονα ναρκοθετεί όσο περισσότερο μπορεί την επόμενη κυβέρνηση. Ο μεγαλύτερος [...] που πέρασε ποτέ από τη χώρα.

 2. avatar Υπεράνω

  Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέγραψαν μνημόνιο για 86 δισ. ευρώ, είχαν ήδη φύγει καταθέσεις περίπου 36 δισ. ευρώ από τις κατά συρροή βλακείες τους που έκαναν τον κόσμο να φοβηθεί για τις οικονομίες του. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2015 με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω της... περήφανης διαπραγμάτευσης, ήρθε ακόμη μια ζημιά της τάξης των 37 δισ. ευρώ καθώς μηδενίστηκε η αξία τους. Σαν να έπεσε δηλαδή μια βόμβα μέσα σε ένα δωμάτιο όπου ήταν 37 δισ. ευρώ! Ακολούθησε η συμφωνία για μέτρα 14,5 δισ. ευρώ (ευτυχώς που γλιτώσαμε το e-mail Χαρδούβελη με μέτρα 2,0-2,5 δισ. ευρώ!). Ένα άλλο τρελό και άκρως... συριζανελικό είναι ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2015-2016 όταν όλοι οι άλλοι μπήκαν σε ανάπτυξη, εμείς γυρίσαμε σε ύφεση! Η λέξη εγκληματίες ίσως είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει τι έκαναν αυτοί οι απίστευτοι τύποι.

 3. avatar Υπεράνω

  Η επιστροφή στην ύφεση είχε ως αποτέλεσμα να στερηθούμε διαφυγόντα εισοδήματα (ΑΕΠ) περίπου 15 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017. Και μέσα σε όλα αυτά χάσαμε και τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πετώντας 10 δισ. ευρώ στη... θάλασσα. Αν προσθέσουμε και τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επιστρέψαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε το άμεσο και έμμεσο κόστος από τη... γνωριμία με τους "αντιμνημονιακούς" ή τυχοδιώκτες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπερνάει τα 210 δισ. ευρώ!!! Για κάποιους ηλίθιους που μπορεί να αμφισβητούν τα στοιχεία, ας ανατρέξουν στις πηγές που είναι ο ESM, το ΔΝΤ, η Τράπεζα Ελλάδος και φυσικά το... τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο που μας φόρτωσαν!>>

 4. avatar Γιατί

  ανησυχεί η Κομισιόν για τις παροχές του ΣΥΡΙΖΑ; Τώρα που θα πάρει o Τσίπρας (μαζί με τον Παππά, τον Κατρούγκαλο και τους άλλους επαναστάτες συμπεριλαμβανομένων των Χρυσοβελώνη, Παπακώστα και Θεοχαρόπουλου), την αποζημίωση των 377 δισ. από τη Merkel, όχι μόνο θα μπορεί να δώσει 13η σύνταξη, να επιστρέψει τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας αλλά στα πλαίσια του διεθνισμού και της αλληλεγγύης των λαών θα βοηθήσει και την Ιταλία να αποπληρώσει το δικό της. Βάλατε εκεί τον Dombrovskis το kitten να μας τρομάξει. Τσίπρας chews ρε;

 5. avatar ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

  ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, εμάς χθες ο Αλέξης μας είπε άλλα... ΜΕ ΜΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ θα τα αλλάξει ΟΛΑ, ακομη κι αυτά που ψήφισε. Πεστε μου σας παρακαλω πολύ, τι λόγο έχουμε να μην τον πιστέψουμε;;;

 6. avatar sa patistas

  Γνώριζαν οι αδίστακτοι ότι έρχεται η ΝΔ και φρόντισαν ώστε να υπονομεύσουν τη διακυβέρνηση της χώρας , με το να αφήσουν στάχτη και καμμένη γη φεύγοντας !
  Ομως τα ειδικά δικαστήρια δεν αστειεύονται .....

 7. avatar Ολοφάνερο

  Ξέρετε ποια είναι η απάντηση του θιάσου, η οποία άρχισε να παίζει από χθες? Οτι οι αντιδραστικοί-συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης προβάλλουν νέες απαιτήσεις γιατί γνωρίζουν οτι θα έχουν απέναντι τους πρόθυμους.

 8. avatar Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έκανε καλό ξεκίνημα στη μεταμνημονιακή περίοδο,….

  Κάπου εκεί σταμάτησα να διαβάζω, με πιάσαν κάτι γέλια
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  Σε καλό σας!
  Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 9. avatar Μστ

  Γελάω με σας τους νεοδημοκράτες που λαχταράτε τόσο πολύ να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει η ΝΔ, που δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες αυτές τις παροχές και προσλήψεις προεκλογικά, έσκαψε το λάκκο της ΝΔ....3μνημόνια μαζί θα αναγκαστούν να περάσουν και μετά πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει ως ΕΛΠΙΔΑ, να σας ξαναφλομώσει στα ψέματα.!!

 10. avatar χαχα222

  Προκειμένουν να παραδόσει ναρκοπέδιο ο Αλέξης θα μας χρεώσει για δώσει και άλλα 2-3 δις μέτρα μπας και εκλεγεί...(ενώ το δημόσιο χρωστάει της μιχαλούς, τα αεροπλάνα μας δεν έχουν τακάκια κλπ κλπ).....και μετά θα πει....να ειδατε τι κακοι ειναι αυτοί που δεν τα υλοποιούν??

 11. avatar Ερχεται

  Γεια σας είμαι το 5 μνημόνιο που σας φέρνει πάλι ο συριζας γιατί είστε γίδια και πιστεύετε αμόρφωτους ηλίθιους κηφήνες ανέργους κομματοσκυλων που δεν μπορούν ούτε πάγκο στην λαϊκή να δουλεψουν

 12. avatar Rhodos13

  Κατά τα αλλά εμείς θα πάμε να ζητήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα και θα μας τα δώσουν! Οκ! Εδώ στο ΦΠΑ στην εστίαση κλωτσάνε! Τεσπα ελπίζω ότι γίνει να είναι για καλό γιατί δεν νομίζω η γενιά μας να αντέξει και άλλο πισωγύρισμα. Ήμουν στα μέσα της γενιάς των 20 έχω φτάσει στα μέσα της γενιάς των 30 με παιδί πλέον ελπίζω να μεγαλώσει και ο γιος μου στη μαυρίλα που νιώθουμε τη τελευταία 20ετια η γενιά μας από την γενιά των 700 γίναμε γενιά των 500! Ακόμα και στην εποχή των παχιών αγελάδων φάπες τρώγαμε σαν γενιά και η μετά από εμάς!

 13. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Οχι άλλες σφαλιάρες στον Τσίπρας. Εχει γινει μωβ ο σβερκος του!!!

  1. avatar κουκουλας

   απο τωρα και περα θα τις τρωει ο λαος!

   1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

    Ναί, ηταν τοοοοοοοοσσσσσοοοοοο καλός ο Τσίπρας, απλά ο λαός δεν το κατάλαβε γιατί ηταν βλακας και γι αυτό τον έστειλε!!

 14. avatar Mica76

  Κάτι μυρίζει...

  1. avatar Ελληνοαμερικανος

   Βέβαια και μυτπριζει αμα δεν χρησιμοποιεί κάποιος το σαπουνι βρωμάει αριστεριλα,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει