Την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τραπέζης από την Credit Agricole στην Alpha Bank ανακοίνωσαν οι δύο τραπεζικοί όμιλοι.

Η Credit Agricole ολοκλήρωσε την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εμπορικής καταβάλλοντας συνολικά 2,9 δισ. ευρώ και αγόρασε ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank ύψους 150 εκατ. ευρώ μετατρέψιμο σε μετοχές. Το τελευταίο αποτελεί άμεση επένδυση στην Alpha Bank, συνεισφέροντας στα εποπτικά της κεφάλαια επιπλέον του μεταφερόμενου μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κεφαλαιακή ενίσχυση από την Credit Agricole πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η εξαγορά της Εμπορικής συνεισφέρει στην Alpha Bank καθαρή αξία ενεργητικού 2,7 δισ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται συνέργειες και άλλες πιθανές θετικές επιδράσεις. Επιπλέον, μετά τη μεταφορά ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου ύψους 1,4 δισ. δολλαριων της Εμπορικής στην Credit Agricole, δεν υφίσταται υπόλοιπο χρηματοδοτήσεως στο ενοποιημένο σχήμα.

Η Alpha Bank και οι μέτοχοί της επωφελούνται από ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα και ευρίσκονται σε πλεονεκτική θέση εν όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποιήσεως του τραπεζικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε : «H Alpha Bank αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα με τη συνένωση δύο Τραπεζών με μακρά παράδοση στον χώρο. Καθώς η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις αναστροφής του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, το ενιαίο σχήμα θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και στην ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος. Η συγχώνευση αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τράπεζα εν όψει της νακεφαλαιοποιήσεώς της, στην οποία κύριο λόγο θα έχει η στήριξη των Μετόχων μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κύριος Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε :«Η Alpha Bank εξαγόρασε την Εμπορική Τράπεζα πλήρως κεφαλαιοποιημένη με υψηλές καλύψεις στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο. Η ανάληψη του λειτουργικού ελέγχου θα οδηγήσει στην έγκαιρη επίτευξη των σημαντικών οικονομιών κλίμακος που θα προκύψουν, κυρίως μέσω του εξορθολογισμού του ενιαίου Δικτύου και των τομέων δραστηριότητας καθώς και της ενοποιήσεως της διοικητικής δομής. Ο συνδυασμός των ανωτέρω με τις συνέργειες κόστους χρήματος και εσόδων που θα προκύψουν από το μειωμένο κόστος καταθέσεων καθώς και τη δυνατότητα για σταυροειδείς πωλήσεις στην ευρεία πελατειακή βάση της Εμπορικής Τραπέζης, θα αποφέρει αξία στους Μετόχους μας.»

Ο Jean-Paul Chifflet Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Agricole δήλωσε: «H πώληση της Εμπορικής Τράπεζας Alpha είναι μια καλή λύση για την Credit Agricole, αλλά και για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα το οποίο αναδιαρθρώνεται. Αυτή η συναλλαγή δίνει την καλύτερη ευκαιρία για την Εμπορική να συνεχίσει την αποστολή της στο νέο ελληνικό τραπεζικό τοπίο».