Σε μια ευχάριστη έκπληξη για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2018, η οποία θα έρθει με τις  σχετικές ανακοινώσεις που  θα γίνουν από την Eurostat  και την ΕΛΣΤΑΤ τη Μεγάλη Τρίτη, προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Λίγα 24ωρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της περσινής χρονιάς σε όρους Μνημονίου θα διαμορφωθεί κοντά στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον συμφωνημένο στόχο του 3,5%. Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα εμφανίζει υπερπλεόνασμα για τέταρτο συνεχόμενο έτος αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά μετά το Πάσχα στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν και για την μη περικοπή του αφορολόγητου, αλλά και για την οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα που θέλει να εξαγγείλει η κυβέρνηση πριν στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές.

Για το οικονομικό επιτελείο, το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος ώστε και να γίνουν οι εξαγγελίες θετικών μέτρων που προανήγγειλε από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, αλλά και να διατηρηθεί το ευνοϊκό για την Ελλάδα κλίμα στις αγορές.

Για να μην εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι προτίθεται να αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους θεσμούς εν όψει των βουλευτικών εκλογών, χρειάζεται οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν να είναι κοστολογημένες και να προκύπτει η πηγή χρηματοδότησής τους.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2019 -2022) και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2018 ήταν για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,56% του ΑΕΠ και 3,82% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Έτσι, όσο ο προϋπολογισμός συνεχίσει να παράγει υπερπλεονάσματα (με τα στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να δείχνουν υπέρβαση 1,46 δισ. ευρώ) η κάλυψη του κόστους των νέων παρεμβάσεων στην άμεση και την έμμεση φορολογία θα γίνει χωρίς ενστάσεις από τους θεσμούς, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία ζυγίζουν τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού.

Σε συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης έκαναν τις πρώτες ασκήσεις «επί χάρτου» σχετικά με το είδος των φοροελαφρύνσεων , το εύρος των μειώσεων και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν στο προϋπολογισμό χωρίς να διαταράσσεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Κατά τις πληροφορίες στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει διάφορες ιδέες για παρεμβάσεις αλλά και μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών τα οποία ξεκινούν από την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και ιδιαίτερα στη βενζίνη μέχρι την μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το  24% στο 22% μέχρι και την επαναφορά της «13ης  σύνταξης». Έδαφος κερδίζει και η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στον χώρος της εστίασης από το 24% στο 13%.

Κατά τις πληροφορίες οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συζήτησαν επίσης και για το κομμάτι  του ελληνικού χρέους των 3,7 δισ. ευρώ που βαρύνεται με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης καθώς έχει επιτόκιο 5,13% και το οποίο το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει ήδη κινήσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.