Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη θα είναι οι κεντρικές προτεραιότητες της Ιρλανδίας στο εξάμηνό της στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ένωσης, σύμφωνα με όσα αναμένεται να τονίσει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Στο συμβούλιο θα παρουσιασθεί αναλυτικά η οικονομική ατζέντα της ιρλανδική προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης, αλλά και το εκκρεμές ζήτημα του φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η Ιρλανδία τάσσεσαι υπέρ της προώθησης μέτρων για ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, άρσης των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, αύξησης των ευκαιριών εμπορικών συναλλαγών και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας ως βήματα για ενίσχυση της απασχόλησης.

Τέλος, η Ιρλανδική προεδρεία δίνει βάρος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, το οποίο ήταν προτεραιότητα επί Κυπριακής Προεδρίας, αλλά δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στους έξι τελευταίους μήνες.