Μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της ευρωζώνης το 2012 για την αναχαίτιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, το σχέδιο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούσε να υπονομευθεί από τεχνικές επιπλοκές αλλά και τους εκ των υστέρων ενδοιασμούς των κυβερνήσεων, εκτιμά η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αναφέρει πως ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξήγησε πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξαντλούσε τις δανειοδοτικές δυνατότητες του ταχύτερα από ό,τι η χορήγηση δανείων προς κυβερνήσεις, κάτι το οποίο είναι ο συνήθης ρόλος του Ταμείου.

Για παράδειγμα η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση με 60 δισ. ευρώ μιας τράπεζας από τον ΕΜΣ θα ήταν ανάλογη με την δανειοδότηση μιας κυβέρνησης με 180 δισ. ευρώ, ενώ εάν η κυβέρνηση αναλάβει μέρος της ευθύνης το ποσό θα μειωνόταν σε 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal.

Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως η Γερμανία, εμμένουν στη θέση πως οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν οικονομική ενίσχυση προς τις τράπεζες αλλά και να εγγυώνται τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.