Η Ιταλία ετοιμάζει πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας της φέτος και την αποφυγή της ανάγκης λήψης μέτρων λιτότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πολιτικές πηγές.

Το πακέτο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει μία σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του 2019, στην οποία θα βασισθούν οι νέοι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, δήλωσαν οι πηγές.

Το «διάταγμα για την ανάπτυξη», το οποίο το υπουργικό συμβούλιο ελπίζει να ψηφισθεί την Παρασκευή, προβλέπει την αύξηση των φορολογικών απαλλαγών για τις επενδύσεις, τη μείωση των φόρων ιδιοκτησίας ακινήτων για εργοστάσια και αποθήκες και την απλοποίηση των διαδικασιών για δημόσιους διαγωνισμούς, σύμφωνα με σχέδιο που είναι σε γνώση του Reuters. Μεταξύ άλλων θα επιτρέπει, επίσης, στις τοπικές Αρχές να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις και θα καθιερώνει νέους κανόνες για να βοηθηθούν οι τράπεζες να μειώσουν τα δάνεια που δεν είναι πιθανό να αποπληρωθούν.

Η χρονική συγκυρία του διατάγματος είναι σημαντική, επειδή έρχεται λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων δημοσιονομικών στόχων από το υπουργείο Οικονομικών –αναμένεται στις 10 Απριλίου– που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για τον προϋπολογισμό του 2020.

Η Ιταλία εισήλθε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με το ΑΕΠ της να μειώνεται 0,1% και στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους. Αυτό αποτέλεσε πλήγμα για την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% το 2019, η οποία φαίνεται πλέον υπερβολικά αισιόδοξη. Η πρόβλεψη αυτή θα «περιορισθεί» με την έκθεση που θα ανακοινώσει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα παραμείνει σε θετικό έδαφος και υψηλότερα από εκείνη των περισσότερων ανεξάρτητων οικονομολόγων, δήλωσαν τρεις κυβερνητικές πηγές του κινήματος των Πέντε Αστέρων και του δεξιού κόμματος της Λέγκα.