Καθώς το 2012 εκπνέει ενισχύονται οι ενδείξεις ότι έχει αρχίσει δυναμικά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, με ταυτόχρονη ταχεία υποχώρηση των κλάδων που παράγουν ή παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που δεν είναι ελκυστικές εκτός συνόρων, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών το 2012 δείχνουν ότι ήδη ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα στη σωστή πορεία. Είναι γεγονός, ότι αυτή η πορεία αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ της ανάπτυξης, με στήριγμα στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, λαμβάνει έως σήμερα χώρα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αδικαιολόγητα μειωμένων προσδοκιών για την έγκαιρη έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη στο μέλλον», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σημειώνουν δε παράλληλα ότι «αυτό το περιβάλλον μας οδήγησε στην υπέρμετρα μεγάλη πτώση των εγχώριων δαπανών για επενδύσεις και κατανάλωση, και σε άσκηση ασφυκτικής πίεσης στις επιχειρήσεις για μείωση της παραγωγής και του εργατικού τους δυναμικού και, σε πολλές περιπτώσεις, για έξοδό τους από την αγορά. Έτσι, το κόστος της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εμφανίζεται με μεγάλη αύξηση της ανεργίας και υπέρμετρη, πολλές φορές, μείωση των εγχώριων εισοδημάτων, έχει ήδη λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις».

Σύμφωνα με την ανάλυση, «σε αυτή την πραγματικότητα, η δυνατότητα εξόδου από την κρίση έχει ήδη ενισχυθεί από τις εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών και στη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε με πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας τα οποία ελάχιστα έχουμε εκμεταλλευτεί έως σήμερα».

«Αυτό μπορούμε να το κάνουμε – τονίζεται – με στήριγμα την ανακτηθείσα διεθνή ανταγωνιστικότητα των ξεχωριστών και υψηλής ποιότητας εγχωρίως παραγομένων προϊόντων μας. Γενικά, η δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας και σημαντικά βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) στην εγχώρια οικονομία αναμένεται να αναδειχθεί στα επόμενα έτη. Αυτό θα γίνει, αφενός με την πιο αποτελεσματική από εδώ και πέρα δραστηριοποίηση της επίσης αναμφισβήτητα ικανής ελληνικής επιχειρηματικότητας και αφετέρου με την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων σε όλες τις περιοχές και τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας».

«Η ήδη επιταχυνόμενη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας (και της εκκλησιαστικής) περιουσίας, αποτελεί ασφαλώς ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», καταλήγουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.