Να επιστραφούν άμεσα στους εξαγωγείς οι βεβαιωμένες οφειλές του δημοσίου προς αυτούς, ύψους 753 εκατ. ευρώ, από την επιστροφή του ΦΠΑ, ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), υποστηρίζοντας ότι αν συνυπολογιστούν και τα χρέη, που «τεχνηέντως δεν έχουν βεβαιωθεί από την εφορία την τελευταία διετία», το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο αίτημα κατατίθεται από τον Σύνδεσμο, με αφορμή τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για την πορεία των ευρωπαϊκών εξαγωγών στο εννεάμηνο 2012, τα οποία δείχνουν ότι οι ελληνικές πωλήσεις στο εξωτερικό διατηρούν τη δυναμική τους και, άρα, πρέπει κατά τον ΣΕΒΕ να υποστηριχθούν.

Στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (12%, έναντι 3,7% συνολικά για την ΕΕ και 4% για την ευρωζώνη). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση διαμορφώνεται σε 5,3%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Δημήτρη Λακασά, «οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν συνέπεια στην ανοδική τους πορεία και είναι ευκαιρία, τώρα που δόθηκε η έγκριση για την επόμενη δόση, σε συνδυασμό με την πρώτη αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία κατά επτά βαθμούς από την S&P, το κράτος να βοηθήσει ουσιαστικά την ελληνική παραγωγική οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα βιώσιμο, ευοίωνο μέλλον».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πέντε μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των εξαγωγών. Οι ουσιαστικές και άμεσες δράσεις που απαιτούνται είναι:

1) Άμεση επιστροφή των 753 εκατ. ευρώ βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από την επιστροφή του ΦΠΑ.

2) Άμεση βεβαίωση και καταβολή των οφειλών από επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγείς, οι οποίες ανέρχονται στο €1 δισ. και τεχνηέντως εδώ και 2 χρόνια δεν έχουν βεβαιωθεί από την εφορία.

3) Αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και στις επιχειρήσεις, καθώς με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για αδυναμίες χρηματοδότησης από πλευράς τραπεζικού τομέα.

4) Αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΤΕΑΝ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως για παράδειγμα το ΕΣΠΑ και η ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση των παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων,

5) Συγκεκριμένη και στοχευμένη καμπάνια επανανατοποθέτησης του “Μade in Greece” στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας, κάτι που θα ευνοήσει και την προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων, αλλά και την εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

«Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή όπου θα πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα άλμα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2013. Ένα άλμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών», καταλήγει ο ΣΕΒΕ.